maandag 25 mei 2020 | week 22
Home » fbpost » Beweeg je benen zolang het kan

Beweeg je benen zolang het kan

Beweeg je benen zolang het kan

Berkel en Rodenrijs – Elise den Hertog en haar partner Steef van der Laan staan voor een grote uitdaging. Als liefhebbers van zowel wandelen als hardlopen vertrekken ze 17 september richting de Pyreneeën om daar van start te gaan met het lopen van een deel van de pelgrimsroute richting Santiago de Compostella. Ze hebben daar drie weken de tijd voor.

Trees Borkus-Henskens

“De hele route vanaf Nederland zou zeker drie tot vier maanden duren en omdat wij nog allebei werken zou dat op dit moment niet mogelijk zijn. Toch wilden we niet wachten, want we zijn nu nog fit en in goede conditie,” aldus de Berkelaren. “Dus kozen we voor een deel van de tocht; en niet het makkelijkste, want we beginnen meteen de eerste dag al met een flinke klim! In totaal zullen we 440 km lopen van de 800 die het is vanaf onze startplaats Saint Palais naar het eindpunt van de hele pelgrimsroute. Onze tocht eindigt in Burgos. We lopen steeds zes dagen van gemiddeld 25 km en hebben dan een dag rust.”
Drie jaar geleden besloten Elise en Steef al dat ze een deel van de pelgrimsroute zouden gaan lopen. Tijdens een bezoek aan een wandelbeurs eerder dit jaar maakten ze kennis met het Sint Jacobs Genootschap waar ze veel informatie konden inwinnen over de tocht en alle zaken die daarbij horen. Ze werden lid van het genootschap dat langs de hele route slaapplaatsen biedt; veelal in kloosters en bemand door vrijwilligers.
“We gaan dus goed voorbereid op pad. Bovendien zijn we echte lopers, want inmiddels hebben we in etappes de Zuiderzeeroute (500 km) helemaal afgerond, evenals het Pieterpad (een kleine 500 km). We lopen veel in de weekends en soms enkele dagen achter elkaar. Zo maakten we ook als voorbereiding een tocht door de heuvels in Engeland.”

Geïnspireerd

“Na ons besluit kwamen we via het werk van Steef in aanraking met Jacques Willaarts die ruim vier jaar geleden volledig verlamd raakte door een ongeluk waarbij hij geschept werd door een auto. Ondanks zijn handicap is Jacques een zeer krachtige persoonlijkheid die ons raakte met zijn levensverhaal. Hierin gaf hij aan dat hij na het ongeluk eerst niet verder wilde leven, maar nu inzag dat zijn leven op veel manieren rijker is geworden. Hij is onze inspirator geweest om met onze loop aandacht te vragen voor mensen met een dwarslaesie. Dit doen we door geld in te zamelen voor de stichting EndParalysis die zich bezig houdt met onderzoek naar de genezing van dwarslaesie. We hebben ons als doel gesteld 5000 euro bijeen te brengen en we zijn inmiddels al op de helft!”
Als leden van De Kieviten weten Steef en Elise als geen ander hoe fijn het is om te kunnen lopen; je benen te kunnen blijven bewegen zonder daarbij na te denken. Bovendien heeft Elise ook beroepsmatig veel met (sport)voeten te maken heb als eigenaar van Aagje pedicure. “Je vindt het gewoon; tot je geconfronteerd wordt met mensen waarbij dat niet meer gewoon is en misschien nooit meer wordt. Het is mooi te lopen voor ‘niet lopers’. Wij inspireren anderen daar ook weer mee, want een van de leden van De Kieviten, Sabrina Hartwich, werkt als keramiste en heeft speciaal voor dit doel de Jacobsschelp – het symbool van de pelgrimsroute – gemaakt; als hangertje en als schaaltje. Voor tien euro per stuk, waarvan een deel voor de stichting is. Te bestellen via www.sabrinakeramiek.com”.
Op 11 oktober komen ze weer terug, waarna ze ongetwijfeld zullen laten weten hoe hun wandelavontuur verlopen is.
Iedereen die Elise en Steef wil helpen hun streefbedrag te halen kan dat doen via de site
https://endparalysis.org/campaigns/elise-en-steef-unfreeze-challenge-wandeltocht-naar-santiago-de-compostella/

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie