maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Renzo Bootsma (15) bezocht scholen in Kenia

Renzo Bootsma (15) bezocht scholen in Kenia

Renzo Bootsma (15) bezocht scholen in Kenia

Bergschenhoek – De 15-jarige Renzo Bootsma uit Bergschenhoek reisde samen met een aantal leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium af naar Kenia. Daar bezocht hij onder andere een aantal meisjesscholen en één school voor gehandicapten. En dat maakte indruk.

Sjoerd Keizer

“Ik heb de laatste twee nachten na terugkomst 25 uur geslapen. Ik was echt helemaal kapot. We startten onze dag om zeven uur en ´s avonds laat gingen we pas naar bed. Soms bleven we zelf langer op, dus was het ook een beetje onze schuld”, zegt Renzo lachend.

Telefoons

“Maar ook alle indrukken die ik heb opgedaan kostten veel energie. Het is heel anders daar. Kenia is veel groener en ongerepter. Ik zat zelf met een aantal leerlingen en begeleiders in een resort. Daar was alles perfect geregeld en het zag er mooi uit. Maar zodra je er buiten kwam, zag je dat het eigenlijk een verkeerde indruk gaf van Kenia. Als je de straten introk, zag je de armoede, de slechte huizen en slechte wegen. Aan de andere kant viel me bij het bezoek van de meisjesscholen vooral op, dat de scholieren ook heel erg hetzelfde zijn en op ons lijken. Ze hebben bijvoorbeeld ook gewoon de nieuwste telefoons en krijgen bijna dezelfde vakken die wij ook krijgen. Wel zijn de schoolgebouwen vooral open, omdat het daar simpelweg amper regent.
Het is daar natuurlijk ook ontzettend warm. Ik vroeg de meisjes dan ook: hoe overleven jullie die warmte, juist ook in zo´n schooluniform? Daarop zeiden ze altijd: ‘We moeten wel, we hebben niks anders’. Die mentaliteit hebben ze daar heel erg. Je moet het doen met wat je hebt. Daarnaast zijn ze in eerste instantie verlegen. Je krijgt aan het begin op open vragen alleen een ´nee´ of ´ja´ als antwoord. Maar op een gegeven moment kwamen ze los en zijn we echt bevriend geraakt met een aantal Kenianen. We hebben nu elkaars nummers zelfs.”

Gehandicaptenschool

Het bezoek aan de school voor gehandicapten maakte misschien wel de meeste indruk. “Het was apart om te zien dat daar kinderen ook ingedeeld worden op hoe erg hun handicap is. Daarnaast hoorde ik veel gevallen van gehandicapte kinderen die achtergelaten zijn en het zelf allemaal maar op moesten lossen. Dat zou in Nederland natuurlijk nooit gebeuren. Hetzelfde gold voor een albino vrouw, waar we op bezoek gingen. Die was verstoten door haar familie en was helemaal op zichzelf aangewezen. Maar had inmiddels wel een huis en ook kinderen, dus echt een leven opgebouwd. Dat was mooi om te zien. Maar dat soort verhalen maken wel indruk.”
Voor Renzo en zijn medeleerlingen was er ook ruimte voor ontspanning. “We zijn op safari geweest. Het was gaaf om mee te maken hoe anders het daar is en dat er echt een wildernis bestaat. Daar moeten we als mensen goed mee omgaan.”

​​​​​​​Volgende keer

Op de vraag of hij snel terug zou gaan, heeft hij snel een antwoord. “Ik zou er zelf niet kunnen wonen, maar het was vooral op mijn leeftijd heel bijzonder om nu al zo´n land te kunnen zien. Als ik nog een keer zou gaan, dan niet in een resort, maar meer tussen de mensen. En de echte armoede willen zien, dat heb ik nu niet echt gezien. Mijn indruk op de scholen was juist dat ze het relatief goed hebben. En dat had ik niet helemaal verwacht. Met de school gaan we misschien een jaarlijkse reis opzetten, waarbij de leerlingen die dit jaar meegingen een rol gaan spelen. Maar dat is even afwachten.”

Check Also

Prestigieuze Onderzoeksprijs voor Berkelse leerkracht

Berkel en Rodenrijs - Angela Jansen-Zandbergen, werkzaam op basisschool Het Baken, heeft de 10xBeter! Onderzoeksprijs 2019, van Fontys gewonnen. Zij ontving de prijs woensdagavond 20 maart uit handen van bestuursvoorzitter van Optimus, Harrie van de Ven, tijdens Kennisplaza, het jaarlijkse onderwijsevenement van Fontys Pro Educatie.

Geef een reactie