zaterdag 7 december 2019 | week 49
Home » Heden & Verleden

Heden & Verleden

Bleiswijkse openbare basisschool al vijftig jaar vernoemd naar Anne Frank

Rond 1880 werd het scholenaanbod in Bleiswijk uitgebreid met een openbare school. Tot vijftig jaar geleden heette de school in gebouw De Vluchtheuvel aan de Dorpsstraat gewoon de openbare school van Bleiswijk. Tot de toenmalig burgemeester van het dorp de heer F.J. (Eric) Krop het idee opperde de school een eigen naam te geven. De keuze viel op Anne Frank; de naam die in 1969 tijdens een receptie door de burgemeester werd onthuld.

Lees meer

Monumenten in Bergschenhoek, deel 2

In De Heraut van 9 januari 2019 was deze rubriek gewijd aan een aantal Hoekse monumenten. Dat was ter gelegenheid van de presentatie van het boek 'Monumenten in Lansingerland'. Een kloek boek met mooi fotowerk. In deze aflevering een overzicht van de overige monumenten in Bergschenhoek. En met andere foto’s dan in het boek.

Lees meer

De Zonnebloem zet zich al 70 jaar in voor de medemens

Dit jaar bestaat De Zonnebloem 70 jaar. Wat waarschijnlijk niet veel mensen weten is, dat De Zonnebloem ooit ontstond vanuit een radioprogramma. Presentator Alex van Wayenburg startte vlak na de Tweede Wereldoorlog in 1945 met een radioprogramma bij Radio Herrijzend Nederland.

Lees meer

Passage viert 100-jarig bestaan

Bergschenhoek - Met een feestelijk buffet en aansluitend een jubileumavond vierde de afdeling Bergschenhoek van Passage - de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging - donderdagavond het 100-jarig bestaan. Het is een feestjaar voor alle Passageleden, want de beweging - die in 1999 ontstond na het samengaan van de NCVB (Nederlandse Christen Vrouwenbond) en de CPB (Christelijke Plattelandsvrouwen Bond) bestaat in z’n geheel dit jaar precies 100 jaar en vierde dat op 1 oktober al met een Eeuwfeest in het Beatrix Theater te Utrecht.

Lees meer

Lions Bergschenhoek vieren 40-jarig jubileum

Het hele jaar staat bij de leden van Lionsclub Bergschenhoek in het teken van het 40-jarig bestaan. Met als een van de hoogtepunten de reünie waarbij niet alleen de huidige leden, maar ook zo veel mogelijk voormalige leden een bezoekje brachten aan Berghonk, van oorsprong de locatie waar de Lions voorheen bijeen kwamen.

Lees meer

Het tweede leven van het Polderhuis

Het Polderhuis aan de Bergweg-Noord in Bergschenhoek werd in 1906 gebouwd als bestuursgebouw voor de Polder Bleiswijk. En tevens als woning en kantoor voor de polderopziener. In het rechter gedeelte was het huis met de werkplaats van de zeilmaker. Het monumentale pand kent inmiddels een divers gebruik. Maar het had ook al lang gesloopt kunnen zijn.

Lees meer