dinsdag 26 mei 2020 | week 22
Home » Nieuws » Zwemmer Thomas Jansen verlangt naar water
Thomas traint in deze coronatijd op het droge.

Zwemmer Thomas Jansen verlangt naar water

Zwemmer Thomas Jansen verlangt naar water

Berkel en Rodenrijs – Nu de zwembaden dicht zijn en het te koud is om in open water te zwemmen houdt Thomas Jansen (18) zijn conditie op peil door te fietsen en gebruik te maken van een roeiapparaat. Maar hoe zorgt hij ervoor dat hij zijn watergevoel niet kwijt raakt?

Annette Docter

Na jaren met succes gezwommen te hebben tussen de minioren en junioren behoort Thomas Jansen nu tot de leeftijdscategorie senioren. Zwemmen is zijn lust en zijn leven. Naast het volgen van een HBO-studie Bouwkunde stond hij tot voor kort om kwart voor zes ’s ochtends op om twee keer per dag in het water trainingsarbeid te verrichten. Zo’n vier tot vijf uur per dag. Zes dagen in de week.
Hij nam deel aan tal van wedstrijden en behaalde een groot aantal gouden medailles. In zijn eerste seniorenjaar vond hij meteen aansluiting bij de Nederlandse zwemtop.
Sinds oktober 2019 is de Berkelaar toegetreden tot Team24. Een team van zeven jonge zwemmers waar de KNZB van verwacht dat zij de Olympische Spelen van 2024 kunnen halen. Met dit team gaat hij drie keer per jaar op een drieweekse trainingsstage in het buitenland in de hoop dat hij zich zo verder kan ontwikkelen.

Dagritme

Nu het coronavirus de wereld in z’n greep heeft, zijn ook alle sportactiviteiten gestaakt.
Voor Thomas betekent dit dat hij nu tijd heeft om zijn studieachterstand in te halen.
“Mijn dag ziet er nu geheel anders uit. Ik sta om half acht op, ontbijt en werk vervolgens één tot anderhalf uur aan mijn conditie. Als het aardig weer is, stap ik op de fiets. En in de schuur staat een roeiapparaat dat ik van de buurman heb kunnen lenen. Op die manier houd ik mijn conditie op peil. Hierna ben ik tot ’s avonds negen uur bezig met mijn studie, zeven dagen per week”, schetst Thomas zijn dagelijkse ritme. Daarna is het tijd voor wat ontspanning.

Watergevoel

Vraag is hoe een zwemmer op het droge erin slaagt om zijn snelheid in het water te behouden.
“Voor een zwemmer is het zogeheten ‘watergevoel’ van groot belang. Zwem je een paar weken niet, dan is het lastig om dit vast te houden. Het is een moeilijk te omschrijven begrip. Het zit vooral in je handen. Ik verwacht dat het ‘watergevoel’ na twee of drie trainingen weer terug is, maar het blijft afwachten wat de gevolgen zijn voor de snelheid waarmee ik door het water ga”, aldus Thomas die ervan uit gaat dat hij wel wat inlevert op zijn conditie. “Reken maar uit, vier tot vijf uur trainen per dag of anderhalf uur. Het is nogal een verschil.”

Wedstrijden

De KNZB heeft inmiddels besloten alle wedstrijden tot juli te schrappen. Het is nog onzeker of het EK in augustus kan doorgaan. “De kwalificatiewedstrijden voor het EK zouden in aprilgezwommen worden. Ik had daar hoge verwachtingen van, gelet op de vorm waarin ik stak. Ik verbeterde inbegin maart nog mijn persoonlijke records, dus had er alle vertrouwen in. Wanneer de kwalificaties voor het EK nu plaatsvinden is nog onzeker.”
Misschien zijn er lezers met een binnenzwembad (lengte van 10 meter is al voldoende) die Thomas een helpende hand willen toesteken. “Als ik maar af en toe even het water in kan om baantjes te zwemmen dan zou dat al geweldig zijn!”
Mocht u willen reageren op deze oproep dan kunt u zich melden bij de redactie via redactie@de-heraut.nl.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie