zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Nieuws » Zwemmer Thomas Jansen bereidt zich voor op Eindhoven
Thomas Jansen na maanden weer in actie tijdens de Rotterdam Qualification Meet. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

Zwemmer Thomas Jansen bereidt zich voor op Eindhoven

Zwemmer Thomas Jansen bereidt zich voor op Eindhoven

Berkel en Rodenrijs – Het jaar 2020 was voor zwemmer Thomas, net als voor zoveel Nederlanders, een moeilijk jaar. Door de coronacrisis kon hij vanaf maart ruim twee maanden niet trainen, heeft hij dit jaar vrijwel geen wedstrijden gezwommen en was zijn trainingsprogramma veel minder dan hij nodig heeft om zich verder te ontwikkelen in zijn sport. Vanaf februari 2021 gaat Thomas Jansen (19) trainen bij het Nederlandse senioren zwemteam in Eindhoven. Tot die tijd traint hij nog in Den Haag.

Thomas (uitkomend voor WVZ Zoetermeer) heeft de laatste jaren een groot aantal gouden medailles behaald bij de junioren en jeugd van het wedstrijdzwemmen. In zijn eerste seniorenjaar was hij het net voor de tweede keer drie weken in Turkije op trainingsstage geweest toen de coronacrisis begon.
Na de lockdown van maart kon Thomas na negen weken eindelijk weer trainen in het zwembad. Door alle coronaregels is hij sindsdien niet meer aan zijn oude trainingsschema gekomen van negen 2 uurs-trainingen per week en twee krachttrainingen.
Thomas vat zijn laatste maanden als volgt samen “Net als voor iedereen is 2020 een jaar van continue aanpassen geweest. Mijn weekprogramma is een aantal keren drastisch veranderd. In september, het begin van dit nieuwe seizoen, stond ik iedere dag om half vijf op om te trainen in Den Haag. Toen de regels werden aangescherpt voor de zwemmers ouder dan 18 jaar werden mijn trainingen gespreid over vijf verschillende zwembaden in de regio. Ik zwem momenteel nog amper twee uur achter elkaar. Als lange afstandzwemmer heb ik dit juist wel nodig. Bij iedere wijziging in mijn weekprogramma heb ik uitgebreid overleg gehad met mijn trainer die zich behoorlijk inzet om steeds tot de beste afspraken te komen.”

Eindhoven

Begin juni van dit jaar werd Berkelaar Thomas door de KNZB gevraagd om bij het Nederlandse senioren zwemteam te komen trainen in Eindhoven. Hij zou gaan trainen bij trainer Thijs Hagelstein in het team ‘Lange afstandzwemmers’ met niemand minder dan Olympisch kampioen Ferry Weertman.
“Ik vind het een hele eer om gevraagd te zijn voor dit team. Dit betekent wel dat ik moet verhuizen naar Eindhoven, wat moeilijk te combineren is met mijn studie Bouwkunde in Den Haag”, aldus de derdejaars student. “In maart heb ik van de nood een deugd gemaakt en heb ik mijn focus op mijn studie gelegd. Ik ben intensiever gaan studeren en heb diverse vakken ingehaald zodat ik inmiddels helemaal bij ben. Met de KNZB ben ik overeengekomen dat ik in februari ga starten in Eindhoven. Ik verwacht dan alle kennisvakken en groepsopdrachten van mijn studie te hebben afgerond. De Haagse Hogeschool werkt goed mee zodat ik in Eindhoven stage kan gaan lopen, mijn minor kan doen en vervolgens kan afstuderen. Zonder corona was het zeker niet gelukt om nu al zover te zijn met mijn studie, maar dan was ik wellicht wel verder geweest in mijn zwemcarrière.”
Vlak voor de start van zijn tweede studiekwartaal is Thomas in Eindhoven begonnen met het opknappen van zijn studio. “Ik kom te wonen tegenover het zwembad waar ik ga trainen. ’s Morgens kan ik iets langer in bed blijven liggen, ik ga trainen met een goede trainer en een leuk team ‘heerlijk’. Ik kijk er naar uit. Ook al zal ik moeten wennen om op kamers te wonen en dat er ’s avonds na mijn avondtraining niet een bord eten klaar staat!”