donderdag 29 oktober 2020 | week 44
Home » Algemeen » ZorgSaam jubileert met honderdste uitzending
Hans achter de microfoon en Matthijs achter de knoppen (links).

ZorgSaam jubileert met honderdste uitzending

ZorgSaam jubileert met honderdste uitzending

Lansingerland – Presentator Hans Cieremans en zijn techniekman Matthijs van der Kaaij beleefden een bijzondere avond bij RTV Lansingerland. Ze presenteerden hun honderdste uitzending van het programma ZorgSaam.

Trees Borkus-Henskens

Elke donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur ontvangen Hans en Matthijs gasten uit de zorg. Dat kunnen patiënten zijn, mantelzorgers, mensen die werkzaam zijn bij een zorginstantie of daarmee te maken hebben. Gepresenteerd op een mooie en liefdevolle manier, waarbij het ‘zorgen voor’ breed in de belangstelling staat.
Hans was ooit werkzaam in de zorg en concentreerde zich daarna op het schrijven van gedichten. Samen met Marianne van Seters presenteerde hij eerder al het programma Woordkunst over literatuur en poëzie. De wens van hen beiden om een eigen programma te maken werd realiteit. De luisteraars kregen de kans een naam voor het programma van Hans te bedenken; dat werd ZorgSaam. De insteek was om de zorg in de regio meer bekendheid te geven en laagdrempelig te maken. Dit betekende ook, dat iedereen die ook maar iets in of met de zorg te maken heeft een plekje in het programma kan krijgen.

Gasten

Elke week worden een of meerdere gasten uitgenodigd langs te komen in de studio. Als klokslag acht uur de bekende tune klinkt – ooit gemaakt door een kennis van Hans – volgt de introductie en het gesprek met een gast. In de loop der jaren zijn dat er veel geweest. Fysiotherapeuten, een begrafenisondernemer, therapeuten, een verpleegkundige, aandacht voor de dag van de mantelzorg, voor het herstelhotel, voor verzorgers, verplegers, activiteiten als de Roparun, Alzheimerdag en Samenloop voor Hoop. “De variatie is groot en dat maakt de gesprekken ook zo boeiend. We hebben het gelukkig pas één keer meegemaakt dat er een slechte spreker achter de microfoon zat en we merkten met name dat het in de drukte van coronatijd wat moeilijker was mensen uit de zorg te vinden die een avond vrij konden maken, maar het is toch weer elke week gelukt.” Eens in de maand wordt op donderdagavond de raadsvergadering uitgezonden en dan is er geen ZorgSaam uitzending.

Eigen muziek

De gasten geven een belangrijke impuls aan het programma van Hans en Matthijs. “Niet alleen met hun verhalen, maar ook met de muziek, want ze mogen zelf bepalen welke muziek ze die avond graag horen. Die brengen ze mee en daar gaat Matthijs mee aan de slag.”
Terugkijkend weet Hans: “Een van de mooiste uitzendingen was die waarin twee palliatieve verpleegkundigen iets kwamen vertellen over hun werk. Over de zorg en hulp die zij mogen en kunnen bieden bij mensen die in de laatste levensfase komen. Heel anders maar niet minder mooi was de uitzending met Hans Bekker, de man die vele jaren Humanitas in Rotterdam ‘gezicht’ gaf. Het is steeds weer de uitdaging mensen uit te kunnen nodigen die iets willen vertellen over hun beroep, hun vrijwilligerswerk, hun dagelijks leven met daarin de zorg voor een ander. Dat zijn er gelukkig nog heel veel en zolang we het leuk vinden gaan we ook zelf lekker verder met deze uitzendingen.”