donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Algemeen » Zonder schaamte naar de jarige Kledingbank
Hans Hameeteman (l) en Mark Jans (r) ontvingen leerlingen van basisschool De Parel in de Kledingbank.

Zonder schaamte naar de jarige Kledingbank

Zonder schaamte naar de jarige Kledingbank

Bergschenhoek – De Kledingbank in Lansingerland viert dit jaar haar eerste lustrum. En wie jarig is, presenteert een verlanglijstje. Cadeaus in de persoon van sponsor, donateur en vrijwilliger zijn van harte welkom. Net zoals meer naamsbekendheid en een groter pand, eigenlijk.

Arie van Driel

Vanuit de coulissen sturen Mark Jans en Hans Hameeteman de in 2014 opgerichte Kledingbank en de vrijwilligers aan. Tot hun taken behoren onder meer de professionalisering, het onderhouden van de contacten met de gemeente en de aanvraag voor subsidie.
Mark Jans: “De Kledingbank is een Goede Doelen stichting. In dat opzicht kunnen we niet zonder een bijdrage van de gemeente”.
Hun doel voor dit jubileumjaar: een sluitende begroting, waarin onder meer de huur van het pand aan de Weg en Bos 110 in Bergschenhoek, internet, gas en licht, water, stellages en kleerhangertjes zijn opgenomen. Mark: “Samen met onze medewerkers geven wij de Kledingbank een gezicht. Maar het is niet ons feestje. Dat is namelijk van de mensen die hier komen.”

Bekendheid

Feit is dat hun ‘winkel’ moet winnen aan bekendheid. “Niet iedereen weet de weg naar ons te vinden. De mensen die ons nodig hebben, niet. De inwoners die hun kleding wegdoen, ook niet. Die stoppen hun kleren in een vuilniszak en zetten die langs de kant van de weg. Door onder meer met een nieuw logo te komen willen we daar verandering in brengen,” aldus Mark.
Hans Hameeteman: “De vraag is hoe breng je mensen die iets echt nodig hebben in contact met mensen die dat iets juist niet nodig hebben. Ik bedoel… in Lansingerland is veel verborgen armoede. Mensen die bij ons komen, worden door de gemeente doorverwezen. Het aantal inwoners dat als zodanig is geclassificeerd, ligt tussen de 1000 en 1500. Aan de andere kant, hier wonen ook veel tweeverdieners met een hoop geld. Het komt voor dat mensen zakken met kleding waar het labeltje en kleerhangertje nog aan zit, bij ons afgeven.”
Vooralsnog is de Kledingbank twee dagdelen per week open. Dat moeten er meer worden. “We willen het liefst zoveel mogelijk open zijn. En eigenlijk hebben we ook een groter pand nodig. De huidige ruimte met twee verdiepingen is overvol en puilt aan alle kanten uit.”

Duurzaamheid

De Kledingbank is overigens meer dan alleen een instantie om mensen aan kleding te helpen. Ze is namelijk ook een mooi voorbeeld van duurzaamheid; in dit geval het doorgeven van gedragen kleding aan anderen.
Voor Rianne Goudriaan was dit aanleiding om met haar stageklas, groep 7 van basisschool De Parel in Berkel en Rodenrijs, een bezoek aan het pand aan de Weg en Bos in Bergschenhoek te brengen. Tijdens de les vroeg de Pabo-studente aan haar leerlingen na te denken over duurzaamheid en hoe er met kleding wordt omgegaan. Zij kwamen tot de conclusie dat kleding die niet meer wordt gedragen, al snel wordt weggegooid. Terwijl die kleding nog heel goed bruikbaar is.
Hans Hameeteman: “Dat bezoek van die klas, dat was hartstikke leuk. En voor de leerlingen leerzaam. Ik vroeg wie zich er niet voor schaamde om tweede-hands kleding te moeten dragen. Staken toch nog tien van de 24 leerlingen hun hand op. Dat aantal had ik niet verwacht.”
Informatie: www.kledingbank-lansingerland.nl .