zaterdag 4 juli 2020 | week 27
Home » Algemeen » Zeven tips om een inbraak tijdens je afwezigheid te voorkomen
De inbraakpreventieapp helpt u op weg.

Zeven tips om een inbraak tijdens je afwezigheid te voorkomen

“Ik ga rustig op vakantie, bij mij is niks te halen”

Zeven tips om een inbraak tijdens je afwezigheid te voorkomen

Regio – “Als je met mensen praat over de kans dat er bij hen wordt ingebroken, hoor je vaak dat ze denken dat die kans heel erg klein is, ‘omdat er bij hen toch niks te halen valt’. Ze denken zo, omdat ze misschien geen dure sieraden, kunst of laptops in huis hebben. Maar zo denkt een inbreker niet”, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

De afgelopen maanden waren veel mensen ook overdag thuis, dus is het aantal inbraken vergeleken met vorig jaar met tientallen procenten, in april zelfs met de helft, afgenomen. Omdat een inbreker altijd de zwakste plekken kiest, waren schuren en kelderboxen nu het doelwit; in die maanden werd daar veel vaker ingebroken (volgens de politie: +7%). “En nu de vakanties weer voor de deur staan, ziet de inbreker zijn kans schoon om een inhaalslag te maken. Als hij constateert dat men niet thuis is, en hij kan makkelijk binnenkomen, probeert hij gewoon of er iets van zijn gading in dat huis te vinden is.”

Signalen

Waar let een inbreker dan op? Bijvoorbeeld op stapels post en kranten die zichtbaar op de deurmat liggen. Of buren die ze keurig gesorteerd in het zicht op tafel leggen. ’s Avonds branden er helemaal geen, of maar één of twee lampjes in de woonkamer en de lamellen of gordijnen zijn ook overdag potdicht. Er staat dagen achtereen geen auto op de oprit. Allemaal signalen waaraan de inbreker kan herkennen dat iemand op vakantie is.
De inbreker slaat het meest zijn slag bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 30 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft, dat een inbreker met eenvoudig gereedschap binnen enkele minuten binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar waardevolle spullen.

Zeven tips

Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie.
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken geeft zeven eenvoudige tips:
Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via Google Play (zoek op “stop inbraak”). De app leidt je in eenvoudige stappen op je mobiel door de verschillende ruimtes in je huis om te checken hoe goed je huis beveiligd is tegen inbraak. Je kunt een foto van het slot of raamboompje insturen en om advies vragen.
Check de kwaliteit van je sloten. Plaats eventueel een nieuw gecertificeerd beslag of slot op de (achter)deur voor je vertrek. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op je keukenraam.
Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aan hebt en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook handige lampen die je met een app kunt bedienen, ook voor (plafond)lampen waar een tijdschakelaar niet geplaatst kan worden.
Doe je je lamellen of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag én ’s avonds half open zodanig dat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer.
Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op.
Vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.
Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden. In Whatsapp-groepen zijn thuisblijvers extra alert, dus sluit je bij zo’n groep in jouw buurt aan (www.wabp.nl).

Nationale Inbraakpreventieweken

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken werkt samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie op www.inbraakmislukt.nl.