vrijdag 25 september 2020 | week 39
Home » Nieuws » Zandtransport A16 Rotterdam op de helft
Zandmijlpaal.

Zandtransport A16 Rotterdam op de helft

Zandtransport A16 Rotterdam op de helft

Regio – De chauffeurs hebben er al heel wat ritjes op zitten, zo’n 100.000 tot nu toe. Maandag 14 september vierde het projectteam van aannemerscombinatie de Groene Boog samen met opdrachtgever Rijkswaterstaat een feestelijke mijlpaal: de zandtransporten voor de nieuwe snelweg A16 Rotterdam zijn op de helft.

In totaal is circa vier miljoen kuub zand nodig, waarvan er nu twee miljoen op de juiste plek ligt.
Jan Span, manager grondstromen bij bouwcombinatie De Groene Boog: “Op topdagen rijden er ruim 80 vrachtwagens.” Het zand is nodig voor de nieuwe snelweg en voor de aanleg van tijdelijke openbare wegen.
Het zand heeft al een hele reis achter de rug, voordat het op z’n plek ligt. Vanuit het Markermeer en de Noordzee wordt het zand met zandzuigers van de bodem gezogen. Een binnenvaartschip transporteert het naar de vijf loskades in Nieuwerkerk aan den IJssel, Schiedam en Rotterdam en daarna gaat het per vrachtwagen het werkgebied in.
Er zijn diverse overslaglocaties. Jan: “Die locaties liggen op zo kort mogelijke afstand van ons werk, zodat vrachtwagens zo min mogelijk het verkeer belasten. Vanaf sommige locaties wordt 20.000 kuub per week gelost. Dat zijn 25 vrachten per uur. Om te zorgen dat dat niet voor extra overlast zorgt op de weg rijden we over hoofdwegen. We rijden niet in de drukste perioden. Dat hebben we ook afgesproken met onder andere de gemeente Rotterdam”.
Voorlopig is de klus nog niet geklaard. Jan: “We zijn dan wel op de helft, maar de andere helft gaan we het komende jaar realiseren. De transporten hebben zich de afgelopen periode opgebouwd. Op het hoogtepunt vervoeren we meer dan 60.000 kuub zand per week. Die piek duurt nog tot begin 2021, daarna wordt het weer minder. Veiligheid blijft een voortdurend aandachtspunt.