vrijdag 29 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Wout Verhoeven geeft nog eens uitleg over de gouden ploegentijdrit in 1964
Terugkijken op Tokio 1964 voor NOS Langs de Lijn. Links verslaggever Edwin Cornelissen naast Wout Verhoeven met zijn aandenken aan deze Olympische Spelen. Foto: Rob Veldkamp.

Wout Verhoeven geeft nog eens uitleg over de gouden ploegentijdrit in 1964

“Ik heb alleen de mogelijkheden aangereikt”

Wout Verhoeven geeft nog eens uitleg over de gouden ploegentijdrit in 1964

Berkel en Rodenrijs – “Nee, het goud was niet voor mij. De jongens hebben het gedaan. Ik heb alleen de mogelijkheden aangereikt. Ze hebben hun eigen ding kunnen doen. En daar heb ik vrede mee.” Zijn bescheidenheid siert hem op 88-jarige leeftijd nog steeds. Berkelaar Wout Verhoeven is gevraagd voor de NOS radio, het programma Langs de Lijn, om zijn belevenissen nog eens te vertellen. Voor een serie over de Olympische Spelen van 1964. Dit allemaal voor de microfoon van NOS-journalist Edwin Cornelissen.

Rien Kuyvenhoven

Wout Verhoeven was in het verleden een verdienstelijk amateur in de wielersport en afkomstig uit Overschie. Maar nog meer was hij de man van de techniek wat hem nu nog steeds interesseert gezien het feit dat zelfs de racefiets van zijn schoonzoon Barend Huveneers in zijn huis staat om de mooie dingen van tweewielers te laten zien.
Voor Nederland was er in 1964 een gouden medaille bij de ploegentijdrit op de weg (wielrennen) die gewonnen werd door Evert Dolman, Gerben Karstens, Jan Pieterse en Bart Zoet. Wout Verhoeven had als mecanicien ook grote invloed op de ploegleiding. Evert Dolman was de man die naar de mening van Verhoeven zou moeten starten in de ploeg en dit veroorzaakte nogal wat consternatie omdat ploegleider Joop Middellink andere plannen had”, vertelt Verhoeven nog steeds met veel passie in het radiogesprek over zijn belevenissen van die jaren.
Dolman mocht van Middellink mee naar de Spelen indien hij Nederlands Kampioen zou worden op Zandvoort waar zo’n 270 aan de start zouden staan.
“Zoiets moest je niet tegen Evert Dolman zeggen”, weet Wout Verhoeven zich nog goed voor de geest te halen. “Middellink was niet gelukkig met deze ontwikkeling en tot op de dag van het vertrek naar Tokio wist Rotterdammer Evert Dolman nog steeds niet of Dolman één van het viertal voor de ploegentijdrit zou zijn.”
Uiteindelijk bracht het ontbijt op de wedstrijddag het verlossende woord voor Dolman. Wout Verhoeven zat zelf tijdens de ploegentijdrit in de ploegleiderswagen. In een open jeep volgde hij de wedstrijd waarin het Nederlandse viertal alle ploegen de baas was op deze eerste dag van de Olympische Spelen. Pas een dag later kon het thuisfront meegenieten van deze wonderlijke race via de Zweedse televisie die opnames had gemaakt en Herman Kuiphof. Een zeer amateuristische methode zou men tegenwoordig zeggen. Overigens is Dolman al in 1993 op 47-jarige leeftijd overleden.

Bevriend

Hoogtepunt noemt Wout Verhoeven het bezoek van toenmalig kroonprinses Beatrix. De mensen rond de Nederlandse ploeg werden vooraf geïnstrueerd hoe ze haar moesten aanspreken. Verhoeven is er trots op een uur lang met het lid van het Koninklijk Huis gepraat te hebben waarbij de kroonprinses nieuwsgierig was over wat er gebeurt als je tijdens de Spelen materiaal tekort komt. Verhoeven hierover: “We waren en zijn best goed bevriend met andere landen en buiten de wedstrijd help je elkaar, zo vertelde ik haar.”

Het gesprek met Wout Verhoeven is te beluisteren via de NOS radio, in het programma Langs de Lijn op dinsdag 4 februari (een week later dan aanvankelijk gepland) in het programma dat tussen 20.30 en 23.00 wordt uitgezonden op NPO Radio 1.

Geef een reactie