woensdag 5 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » WO-2 Café Lansingerland gaat online

WO-2 Café Lansingerland gaat online

WO-2 Café Lansingerland gaat online

Lansingerland – In deze tijd staan we elk jaar aan de vooravond van de herdenkingen en vieringen met betrekking tot de bezettingsjaren 1940-1945 en de zwaar bevochten vrijheid. Dit jaar is onze bevrijding 75 jaar geleden: een jubileum dus, wat groots gevierd gaat worden. Wanneer precies is nog niet duidelijk, maar dát we willen stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog is een feit.

In 2019 startte een reeks inloopochtenden onder de naam WO-2 Café Lansingerland. Dit project is een samenwerking tussen de gezamenlijke historische verenigingen van Lansingerland en bibliotheek Oostland. In de eerste negen maanden hebben wij buitengewoon interessante ontmoetingen gehad en indrukwekkende verhalen gedeeld. Helaas konden we de afgelopen maand geen gebruik maken van de gastvrijheid van de lokale bibliotheekvestigingen. En ook in de maand april en mei kunnen we niet met een grote groep in gesprek over de oorlog. En daarmee lijkt het verdacht stil geworden rond het WO-2 Café. Maar schijn bedriegt. Met alle verhalen die verteld zijn, aangedragen op papier of via e-mail, is een redactieteam aan de slag. De bedoeling is dat in de komende tijd een boekje verschijnt met een weergave van een aantal bijzondere gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. Daarnaast is een start gemaakt met het inventariseren van alle personen die zijn omgekomen in de oorlogsjaren met een relatie tot één van de drie voormalige dorpen waaruit Lansingerland bestaat. De resultaten hiervan zijn te zien op de website https://oorlogsslachtoffers3b.jimdofree.com/.

Help mee!

Voor het aanvullen van de informatie over deze omgekomen mensen is uw hulp nodig. Alle informatie en foto’s die u over de genoemde personen kunt aanleveren zijn van harte welkom. Wilt u meer weten over het oorlogsverleden van de voormalige gemeenten Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk? Kijk dan ook eens op de volgende websites: https://lansingerland4045.jimdofree.com/
https://sites.google.com/site/oudberkelrodenrijsinfo/home
Meer informatie via de Stichting Historisch Belang Lansingerland, een samenwerking van de drie lokale historische verenigingen. E-mail: hnb4045@gmail.com, tel. 06 – 30 02 72 88.