dinsdag 29 september 2020 | week 40
Home » Algemeen » ‘Wij zijn van Plantise!’
 Het geschenk van de medewerkers.

‘Wij zijn van Plantise!’

‘Wij zijn van Plantise!’

Bleiswijk – Na een intensieve voorbereidingsperiode van bijna twee jaar was het dinsdagochtend 1 oktober zover. In aanwezigheid van medewerkers en oud-aandeelhouders werd officieel het startsein gegeven van het samengaan van drie toonaangevende bedrijven in de glastuinbouw die samen verder gaan als Plantise. De namen Leo Ammerlaan, Van der Lugt en Grow Group verdwenen van de gevels en van het briefpapier om plaats te maken voor het paarse Plantise.

Trees Borkus-Henskens

Burgemeester Pieter van de Stadt was de eerste spreker van die ochtend. “Heel bijzonder wat hier gebeurt,” verwees hij naar het samengaan van drie grote bedrijven waarvan twee in de gemeente Lansingerland en een in het Westland (Naaldwijk). Hij vergeleek het met het samengaan van de drie kernen van Lansingerland. “Dan weet je wat het vraagt, maar je ziet ook de noodzaak om het bedrijf krachtig te ontwikkelen. Met mooie bedrijven die bij ons horen en toonaangevend zijn.”
Maar samengaan is ook een emotioneel proces. “Er verdwijnen bekende namen en je moet wennen aan een nieuwe naam, samen word je onderdeel van een geheel met een eigen identiteit en dat brengt veranderingen met zich mee. Daarin kun je met de medewerkers echter ook kracht ontwikkelen en er samen iets moois van maken. Ik ben er van overtuigd dat Plantise een fantastische toekomst tegemoet gaat.” Even nog greep hij terug naar de actualiteit van die ochtend: “Als burgemeester leef ik mee met alle boeren die vandaag hun stem laten horen en protesteren door samen naar Den Haag te komen. Ik vraag applaus voor de harde werkers in de land- en tuinbouw; die zijn goed in hun vak en bovendien erg belangrijk voor ons land. We staan achter ze!”

Limburg

Die drukte op de weg met honderden tractoren was er mede de reden van dat de medewerkers uit de Limburgse vestigingen Baadlo en Kessel iets later arriveerden om het ontstaan van Plantise mee te vieren. Maar er werd op hen gewacht en terwijl ze werden welkom geheten met koffie kregen drie nauwbetrokkenen even de microfoon om hun kijk te geven op de fusie. “Een fusie is ingrijpend, maar we weten ook dat het nodig is om toonaangevend te blijven,” wist een van de zonen van Van der Lugt wiens vader ooit begon in het familiebedrijf. Mevrouw Grootscholten van de Grow Group vulde aan: “Ik ben er trots op dat het bedrijf zo wordt voortgezet; samen maken we er iets goeds van. En Leo Ammerlaan besloot met een kort maar krachtig “Het zal even wennen zijn, maar ik heb het volste vertrouwen in mijn kinderen dat ze het goed hebben gedaan!” Waarna dochter Ilone, als CEO van Plantise, de draad van de ochtend en de microfoon weer kon oppakken.

Familiebedrijven

“Drie familiebedrijven die samen een geheel vormen en daardoor als Plantise – de naam Plantise is een combinatie van ‘plants’ en ‘expertise’ – één van de grootste marktpartijen worden in de jaarrond opkweek van biologische en traditionele groenten- en sierteeltplanten in en voor binnen- en buitenland. We bundelen meer dan tweehonderd jaar ervaring en leveren met elkaar een topprestatie. Met onze 190 medewerkers en in drukke tijdens rond de 400 extra uitzendkrachten en de leveranciers. Het complete bedrijf telt zeven locaties in Nederland die allemaal staan voor dezelfde waarden: samenwerking, klantgerichtheid, integriteit, bezieling en toonaangevend zijn. We staan financieel sterk, groeien mee met de klant en hebben een sterke marktpositie. Op al deze kwaliteiten is het Plantise huis gebouwd waarvan de deuren wagenwijd open staan. We gaan samen verder met bouwen en innoveren. Met een veilig gevoel, want iedereen heeft er zijn of haar eigen rol in. Talenten kunnen worden ontplooid in een sterk Plantise.”
Diep respect was er voor de medewerkers: “De winkel is altijd open gebleven, ook in de drukke en enerverende voorbereidende fase. We staan er als één team, met één systeem en één naam en dat is wennen. Maar we zijn gegroeid van drie familiebedrijven naar één bedrijf van drie families en dat voelt goed.” Waarna er door de afgevaardigden van de drie bedrijven samen met de burgemeester op een grote rode knop werd gedrukt en de kleurige neerdwarrelende serpentines aangaven dat Plantise officieel een feit was. Medewerkers overhandigden vervolgens een geschenk; een drieluik waarop in mozaiek de naam Plantise was vervaardigd.

Haka

De ochtend werd voortgezet met een sportieve happening waar alle medewerkers aan deel konden nemen als begin van een teambuildingssessie. Drie haka dansers legden uit wat een haka dans is en vervolgens oefenden ze met iedereen de verschillende bewegingen en passen en het erbij behorende lied. Haka is de naam van een groep ceremoniële dansen van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. Waarschijnlijk de bekendste haka is de Ka Mate, die al jarenlang door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam All Blacks vóór het begin van iedere wedstrijd wordt uitgevoerd. De pret was groot en iedereen deed enthousiast mee. De feestelijke ochtend werd afgesloten met een gezamenlijke lunch.