donderdag 6 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Wielrenster Anna van der Breggen ambassadeur Bake for Life

Wielrenster Anna van der Breggen ambassadeur Bake for Life

Berkels bloed steunt het goede doel

Wielrenster Anna van der Breggen ambassadeur Bake for Life

Berkel en Rodenrijs – Wereldkampioen wielrenster Anna van der Breggen wordt vanaf 2019 ambassadeur van de stichting Bake for Life. De renster uit een Berkelse bakkersfamilie doet dit naast de geweldige inzet van een groot aantal onbekende ambassadeurs. De stichting zegt trots te zijn dat deze topsportster de stichting gaat vertegenwoordigen. Haar oom Dick van der Breggen zette Anna op dit spoor.

Rien Kuyvenhoven

Anna van der Breggen, wielrenster en wereldkampioen op de weg in 2018, gaat zich als ambassadeur inzetten voor het vergroten van de bekendheid van Bake for Life. “Via mijn oom, bakker Dick van der Breggen, kwam ik in contact met de stichting Bake for Life. Het aanleren van een vak aan kansarmen en het daardoor structureel bijdragen aan een betere toekomst spreekt mij erg aan. De werknemer moet zelf hard werken om deze kans ook daadwerkelijk te benutten, iets wat mij als topsporter niet onbekend is”, aldus Anna van der Breggen.
“Afgelopen november heb ik samen met mijn man vier bakkerijen bezocht die Bake for Life samen met de lokale werknemers heeft opgebouwd tot goedlopende bakkerijen. Dat de bakkerijen op compounds staan heeft veel voordelen, hierdoor wordt behalve de bakkers nog een grote kwetsbare groep in de samenleving geholpen. Bij alle bakkerijen was voelbaar dat de werknemers erg trots zijn om in de bakkerij te werken. Al met al is het een hele bijzondere trip geweest naar een voor ons onbekende cultuur. We waren erg onder de indruk van het vele werk wat de vrijwilligers van Bake for Life al hebben gedaan en vonden het bijzonder om te zien hoe het hebben van een baan het verschil kan maken tussen kansarm en kansrijk”, aldus de wereldkampioene wielrennen.

Bakkerijen

Bake for Life geeft kwetsbare mensen de mogelijkheid om via werk en opleiding te ontsnappen uit de armoede. Op dit moment heeft Bake for Life vijf bakkerijen in Afrika, een bakkersschool en meer dan 100 microkrediet bakkerijtjes die gerund worden door de lokale bevolking. Bake for Life bouwt bakkerijen in de Afrikaanse landen Oeganda en Kenia. Gehandicapten, wezen, kindsoldaten, alleenstaande moeders en mensen die door omstandigheden op jonge leeftijd school hebben moeten verlaten werken hier en leren het bakkersvak. Het aanleren van dit traditionele bakkersvakmanschap geeft deze mensen een eerlijk bestaan. Met het bakken verdienen ze een salaris waarmee ze in hun eigen levensonderhoud voorzien.
Dick van der Breggen is heel content met zijn nichtje Anna van der Breggen. De van oorsprong Berkelse bakker is na het beëindigen van zijn bakkersloopbaan toegetreden tot de organisatie van Bake for Life.
Onlangs sloot de winkel van Breggen Bakkers in Bergschenhoek. “Maar wij waren al uit het bedrijf”, licht Van der Breggen toe. Het is geen familiebedrijf meer, alleen de naam dragen ze nog wel. Dat is een beetje vervelend voor de familie en zeker ook voor mijn moeder die heel veel heeft betekend voor het bedrijf. Ik zit nu dus in de organisatie van Bake for Life. Ik heb beloofd zeker nog een half jaar hier actief in te blijven. Eén dezer dagen ga ik weer voor drie weken naar Oeganda. Zo zie je dat er vanzelf andere dingen op je pad komen. De komende tijd willen we daar weer enkele dingen op de rit zetten. Want er is in die landen nog veel te doen voordat de bevolking zich een beetje in de eigen behoefte kan voorzien.”