woensdag 5 augustus 2020 | week 32
Home » Nieuws » Wethouder Ankie van Tatenhove bezoekt de vrijwilligersgroep van Humanitas

Wethouder Ankie van Tatenhove bezoekt de vrijwilligersgroep van Humanitas

10 jaar Lansingerland

Wethouder Ankie van Tatenhove bezoekt de vrijwilligersgroep van Humanitas

Lansingerland – In het kader van 10 jaar Lansingerland bezocht wethouder Ankie van Tatenhove dit jaar 10 maatschappelijke organisaties. Het Vrijwilligers Informatie Punt – VIP Lansingerland was (mede)organisator van deze bezoeken. De Heraut doet van deze ontmoetingen verslag. Voor het tiende en tevens laatste bezoek waren nu de vrijwilligers van Humanitas aan de beurt om – tijdens een feestelijke vrijwilligersbijeenkomst vlak voor het einde van het jaar – te vertellen waar zij zich voor inzetten.

Trees Borkus-Henskens

Humanitas Lansingerland telt rond de 150 vrijwilligers en 250 deelnemers. Een groot deel van die vrijwilligers kwam naar de feestelijke bijeenkomst toe. Zij zijn de pijlers waarop Humanitas steunt en bouwt. Belangrijk werk, maar ook intensief en vaak langdurig ondersteunend. De vrijwilligers zijn er, omdat iemand hem of haar nodig heeft. Tijdens de bijeenkomst werd een quiz georganiseerd waarin er wat meer duidelijk werd voor alle aanwezigen. Zo kregen zij te horen dat Humanitas landelijk 780 projecten uitvoert met rond de 24.000 vrijwilligers. Humanitas Lansingerland heeft daarvan een drietal projecten: Vriendschappelijk huisbezoek, Tandem maatjes en Thuisadministratie.

Vriendschappelijk huisbezoek

Anita is vrijwilliger bij vriendschappelijk huisbezoek. Al gedurende twee jaar bezoekt zij wekelijks een dame van 97 jaar. “Toen we begonnen woonde ze nog zelfstandig, maar inmiddels is ze naar Huize Sint Petrus verhuisd waar ik uiteraard ook blijf komen, want ze kijkt er naar uit. Meestal op vrijdagmiddag een paar uurtjes. Ze vindt het erg leuk als we met de auto op stap gaan. Winkels kijken, naar de Rotte of een plantencentrum; we nemen er alle tijd voor. Af en toe gaan we op bezoek bij mijn schoonmoeder van 93. Ook die is blij met zo’n bezoekje. Het leuke aan dit vrijwilligerswerk is de voldoening die het geeft. Je maakt iemand blij en bovendien is het erg gezellig.”

Tandem maatjes

Marina heeft al ruim twee jaar een meneer van 46 met niet aangeboren hersenletsel als maatje. Eens in de week bezoekt ze hem. “We gaan dan wandelen met de rolstoel, waarbij een bezoekje aan het winkelcentrum favoriet is. Ik help hem met theezetten en met eten. Het is best pittig, maar wel fijn.” Meestal is de vrijwilliger ongeveer een jaar maatje van iemand. Daarna word je aan een nieuw maatje gekoppeld. “Dat is leerzaam voor de vrijwilliger, maar je wisselt pas als er voor jouw maatje een andere vrijwilliger gevonden is.””
Ed gaat elke week naar twee oudere inwoners die hij met elkaar in contact heeft gebracht nadat bleek dat ze elkaar nog van vroeger kennen. “Soms spreken we af bij ’t Zeeltje om een kopje koffie te drinken; altijd heel gezellig. Sinds kort ga ik ook naar een meneer die een werkverleden heeft in dezelfde branche als ik; het klikt heel goed en we praten samen veel over techniek. Daarnaast heb ik inmiddels een mevrouw wegwijs gemaakt in het gebruik van laptop en tablet. Ze had geen enkele ervaring, maar heeft nu de basisvaardigheden onder de knie, zodat ze een goede sollicitatiebrief kon schrijven.”

Thuisadministratie

Kees nam afscheid van zijn werk als financieel adviseur en besloot vervolgens zich als vrijwilliger te gaan inzetten bij Humanitas. “Ik zocht iets kleinschaligs, iets waar je direct resultaat van zag. Via de vrijwilligerssite van de VIP kwam ik bij Humanitas terecht. Ik was blij verrast over de spontane ontvangst en de training die je volgt voor je aan de slag kunt. Daar wordt veel energie in gestoken.” Inmiddels begeleidde Kees twee inwoners van Lansingerland. “Een meisje van 19 die als vluchteling naar Nederland kwam. Samen hebben we het voor elkaar gekregen dat ze nu zelfstandig functioneert op financieel terrein. Ook heb ik een gezin geholpen dat nu zelf besloten heeft te stoppen met die hulp. De bedoeling is om te blijven tot het goed gaat en iemand zelfredzaam is, maar het streven is maximaal een jaar.”

Leerzaam

De vrijwilligers zijn het er over eens: “De ondersteuning van Humanitas is heel leerzaam. Eens in de vier tot zes weken komen we bij elkaar om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen met elkaar te delen. We krijgen dan ook een stukje theorie over hetgeen goed kan gaan en soms wat minder, maar ook hoe je zaken kunt benaderen.”
Volgend jaar gaan vijf (daarvoor opgeleide) vrijwilligers in de groep Thuisadministratie deelnemen in complexe schuldhulpverlening via de gemeente.
De vacatures van Humanitas Lansingerland staan in de vrijwilligersvacaturebank van het VIP Lansingerland.