woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Wereldkampioenen Robocup verzorgen demonstratie in Oostmeerhal
Proberen van een robot te winnen…..

Wereldkampioenen Robocup verzorgen demonstratie in Oostmeerhal

Wereldkampioenen Robocup verzorgen demonstratie in Oostmeerhal

Lansingerland – Rond de negenhonderd leerlingen van de acht Spectrum scholen uit Lansingerland – de groepen 6, 7 en 8 – trotseerden dinsdag 12 november regen en wind om met elkaar naar sporthal Oostmeer te fietsen of lopen om daar hun ogen uit te kijken. Te zien was een demonstratie met voetbalrobots.

Trees Borkus-Henskens

Studententeams vanuit de hele wereld strijden jaarlijks met voetbalrobots om de felbegeerde Robocup. Afgelopen zomer werd het Robotica-team van de TU-Eindhoven in het Australische Sydney wereldkampioen. Een geweldige prestatie want al jaren zitten de teams uit Japan en Korea aan de wereldtop.
Het team van de TU-Eindhoven – dat dit jaar China in de finale versloeg, al sinds 2010 meespeelt en ook in 2013 al wereldkampioen werd – verzorgt af en toe demonstraties op scholen in het basis- en voortgezet onderwijs om ICT-Robotica te promoten bij jongeren. Na de nodige inspanningen is het Spectrum gelukt om de wereldkampioenen naar Berkel en Rodenrijs te krijgen. Zij verzorgden dinsdag vier maal een demonstratie; twee in de ochtend en twee in de middag.

Beleid

“De demonstraties sluiten naadloos aan bij het onderwijskundig beleid op de Spectrum scholen, waarbij niet voor niets ICT is gekozen als één van de vier belangrijke speerpunten voor goed toekomst gericht onderwijs,” aldus Adriaan van Zanten, voorzitter van het College van Bestuur. Spectrum beheert acht protestants-christelijke basisscholen in Lansingerland en heeft een nieuw vierjarenplan.
Leerkrachten zijn hier al een jaar mee aan de slag en worden geacht de ambassadeur te zijn van deze speerpunten. De scholen hebben deze zomer ieder een nieuw plan opgesteld voor de komende vier jaar en speerpunten daarin verwerkt. “ICT vormt een belangrijk onderdeel op onze scholen en is dan ook een speerpunt. Vanaf groep 5 wordt door alle kinderen gewerkt met een laptop. Via een van de ouders kon contact worden gelegd met de afdeling robotica van de TU-Eindhoven dat een team van studenten heeft die jaarlijks werken aan het verbeteren van hun voetbalrobots. De demonstraties kunnen kinderen motiveren, enthousiast maken. We beschikken op de scholen al over 3D printers, de kinderen kunnen programmeren en ook experimenteren en diverse scholen werken met robotjes; zodat de leerlingen zelf eigenaar worden van hun eigen leerproces.” De andere speerpunten zijn Creativiteit, Onderzoekend leren en Burgerschap.

Toekomstgericht onderwijs

Enkele studenten van Tech United kwamen dinsdag naar de Berkelse sporthal met een voetbalveld waarop de wedstrijden in de zaal gespeeld worden, met een goal en natuurlijk de robots om de leerlingen een indruk te geven van het robotvoetbal en te tonen hoe ver ze zijn met ontwikkelingen. Er werd precies uitgelegd hoe alles werkte, maar er stond ook een groot scherm langs het veld waarop een van de kampioenswedstrijden te zien was. Kinderen mochten zelf in het doel gaan staan om te proberen een bal, ‘geschopt’ door een robot, tegen te houden. Dat viel nog niet mee, ook niet voor de leerkrachten die een poging waagden. Bij het weer terug naar school gaan kwamen de leerlingen niet uitgesproken over hetgeen ze te zien kregen; de demonstratie bleek een schot in de roos!

Check Also

Mobiele collecte Anjeractie

Lansingerland – Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat dit jaar tachtig jaar en komt daarom met …

Geef een reactie