dinsdag 26 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Wendy verwerkte borstkanker door het van zich af te schrijven

Wendy verwerkte borstkanker door het van zich af te schrijven

‘Geniet van de dag’

Wendy verwerkte borstkanker door het van zich af te schrijven

Bergschenhoek – Wendy Kerkhoven-de Buck uit Bergschenhoek is een knokker die positief in het leven staat. Ze is actief met het schrijven van blogs waarin zij als Divine Healing (Goddelijke Healing) schrijft. Als positieve coach voor iedereen: geniet van de dag! Voor haar is iedereen gelijk en goed op z’n eigen manier.

Trees Borkus-Henskens

In september kreeg Wendy te horen dat ze borstkanker had. “Na angst en boosheid wist ik ‘ik moet er iets mee doen’. Om er doorheen te komen ben ik gaan schrijven. Ik had op dat moment wereldwijd al heel veel volgers. Ik beschreef alles wat er met mij en om me heen gebeurde, hoe ik me voelde, dat het ‘waarom ik?’ beter vervangen kan worden door ‘Waarom ik niet’ omdat inmiddels een op de zeven vrouwen geconfronteerd wordt met borstkanker.”

Geen keus

Je hebt geen keus, maar ook geen ervaring, dus je weet niet wat je te wachten staat. In oktober 2018 was de eerste operatie waarbij de eerste lymfeklier (de poortwachtersklier) en de 3 cm grote tumor met een stuk weefsel daar omheen werden verwijderd. Na kweek werden er kankercellen gevonden in het weefsel rondom de tumor en in de poortwachtersklier. Hierdoor werd besloten een tweede operatie te verrichten; het weghalen van alle (11) lymfeklieren in de linkerarm, het zogeheten okseltoilet. Plus nog een deel weefsel rondom de plek waar de tumor had gezeten. Bij kweek bleken deze schoon te zijn, waarna werd overgegaan naar verdere behandeling: ze keer chemo van drie uur elke drie weken en vervolgens 15 bestralingen dagelijks drie weken vijf dagen. Daarna een hormonenkuur, omdat de kanker hormonaal bleek te zijn.
“En dat terwijl net de reuma onder controle was waardoor ik bijna in een rolstoel belandde toen ik pas 37 was. Ik heb samen met de mensen om me heen veel verwerkt, maar er is veel wat we niet beseffen over het hebben van kanker. De een vraagt er naar, de ander loopt er van weg en weer een ander vindt dat je er niet te lang over hoeft te praten ‘want je bent nu toch genezen?’. Ik hoop met dit boek ‘Borstkanker, mijn verhaal’ licht te werpen op hoe een kankerpatiënt zich voelt. Door mijn kracht en positiviteit weet ik telkens weer mezelf terug te vinden en door te gaan, al heb ik natuurlijk ook mijn dieptepunten. Ik besef dat bijna niemand echt weet wat het is om hier doorheen te gaan. Ik hoop met dit boek anderen te helpen en een hart onder de riem te steken; net zoals ik positieve energie krijg van anderen en van het schrijven”, aldus Wendy.

Voorwoord

Het voorwoord in het boek is van echtgenoot Martin die als geen ander heeft ervaren wat Wendy in haar blogs en facebookberichten neerschreef. “Dit boek leest als een dagboek. Haar verhalen, opmerkingen, lange gedachtegangen, korte opmerkingen, spreuken, haar verwachtingen, songteksten die haar op dat moment aanspraken; alles is bijna onveranderd in het boek opgenomen. Haar belangrijkste reden was om anderen ook te laten beseffen waar je als kankerpatiënt doorheen gaat.” Maar Martin heeft ook ervaren: “Wat mij vooral is bijgebleven is de machteloosheid die je ervaart als je er naast staat. Je wilt alles doen om te helpen en de ellende te verlichten. Maar Wendy staat positief in het leven en kijkt altijd naar wat ze wèl kan. Ik ben ongelooflijk trots op de manier waarop ze zich hier zo positief doorheen heeft geslagen; een echte kanjer!”

Inmiddels is het boek ‘Borstkanker, mijn verhaal’ te koop (te bestellen) bij de boekhandel, of online te bestellen. Het ISBN nummer is 9789464052510.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie