vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Week van de Opvoeding: Staan en opvallen
Het Team v.l.n.r.: Sytse Meijer Chantal Laaf Teun Mul en Kawa Mazoori. Diedeke Brouwer staat niet op de foto. Foto: Laura de Kwant.

Week van de Opvoeding: Staan en opvallen

Week van de Opvoeding: Staan en opvallen

Lansingerland – Van 5 tot en met 11 oktober is de Week van de Opvoeding. Met dit jaar als thema: Staan en Opvallen. Deze week wordt ieder jaar georganiseerd om ouders te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan en hun eigen omgeving te betrekken. Denk aan buren, vrienden, de school en lokale opvoedprofessionals zoals Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland. Zo voelen zij zich eerder gesteund en krijgen het gevoel er niet alleen voor te staan. Normaal gesproken wordt er in de week van de opvoeding van alles georganiseerd, dit kan nu niet. Daarom laten we nu de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland aan het woord.

Marianne Karsemeijer

“Het jongerenwerk van Stichting Jeugd en Jongerenwerk (STJJMH) werkt vanuit de eigen kracht van jongeren en de opvoedkracht van ouders en het hele sociale netwerk”. Aan het woord is Diedeke Brouwer Teamleider van Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland. “We zijn er voor jongeren maar ook voor ouders en andere buurtbewoners. Met zijn allen vormen zij een wijk. Ons team van jongerenwerkers gaat onder andere de straat op om met jongeren in contact te komen. We zijn herkenbaar aan onze rode jasjes en scooters. Wij gaan op een hele laagdrempelige manier in gesprek. Proberen een bepaalde vertrouwensrelatie op te bouwen”.
Dit gebeurt drie keer per week. Twee avonden en één middag. Soms gericht als ze weten waar problemen zijn. Er is voor jongeren ook een centrum waar activiteiten georganiseerd worden; The Point. Dit zijn activiteiten waar de jongeren behoefte aan hebben, ze kunnen zelf met ideeën komen. Talentontwikkeling in de breedste zin van het woord. Het team van Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland bestaat uit Diedeke Brouwer, Sytse Meijer, Chantal Laaf, Teun Mul en Kawa Mazoori.

Onderdeel van de wijk

“We hebben ook overleg met de gemeente en de politie en stemmen af welke locaties bijvoorbeeld overlastmeldingen hebben of op welke locaties gewoon veel jongeren zijn”, zegt jongerenwerker Sytse Meijer. “Doordat wij de straat op gaan hebben wij contact met zowel de jongeren in een wijk als de andere buurtbewoners. We spreken buurtbewoners ook aan op hun verantwoordelijkheid. Het moet niet zo zijn dat men de problemen bij de gemeente neerlegt. We vragen ook altijd wat men zelf heeft gedaan. Of ze al zelf met de jongeren in gesprek gegaan zijn. Dat is de opvoedkracht van een hele buurt. Met elkaar proberen een goed evenwicht te krijgen. Jongeren zijn gewoon een onderdeel van een wijk”.

Coachingstrajecten

Jeugd en Jongerenwerk biedt daarnaast diverse coachingstrajecten aan. Dit kan op verschillende niveaus, van jongeren met een enkelvoudige hulpvraag tot jongeren met hele complexe problemen, die als gezin in de hulpverlening zitten bijvoorbeeld. Ze bieden op een laagdrempelige manier de kans om hulp te vragen voor zowel jongeren als ouders. Daarbij geven ze de ouders ook tips en handvatten over hoe om te gaan met pubergedrag en dergelijke. Bij alles wat ze doen werken ze vanuit de eigen kracht van mensen. Ze zijn ook aanwezig bij sportverenigingen, op alle middelbare scholen, de meeste basisscholen en op ouderavonden.

Info: www.bendrvoorjou.nl/lansingerland. Daar kunnen jongeren ook terecht als ze mee willen praten over opgroeien in Lansingerland. Tevens staan daar alle contactgegevens van de medewerkers.