donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Algemeen » Week van de Mantelzorg zet mantelzorgers centraal

Week van de Mantelzorg zet mantelzorgers centraal

Jij verdient een pluim!

Week van de Mantelzorg zet mantelzorgers centraal

Lansingerland – Aan de jaarlijkse Week van de Mantelzorg – ditmaal van 5 tot en met 10 november – wordt ook in Lansingerland alle aandacht besteed. Met tal van activiteiten waarin de mantelzorger centraal staat en een afsluitende dag op 10 november. We spraken met wethouder Ankie van Tatenhove die mantelzorgers wil attenderen op het Mantelzorgpakket.

Trees Borkus-Henskens

Ruim 700 mantelzorgers zijn bekend bij de verschillende organisaties en bij het Steunpunt Mantelzorg, maar ook degenen die daar niet geregistreerd zijn komen in aanmerking voor zowel aandacht als steun.
“Veel mensen zien zichzelf niet als mantelzorger. Bijvoorbeeld de ouders die de dagelijkse zorg hebben voor een gehandicapt kind, kinderen die hun ouder wordende ouders terzijde staan of partners die mantelzorg bieden. Maar elke mantelzorger kan een steuntje in de rug gebruiken, gewezen worden op mogelijkheden van hulp of een pluim,” aldus wethouder Ankie van Tatenhove die zaterdag 10 november in het gemeentehuis gastvrouw is van de mantelzorgers.

Steunpunt Mantelzorg

Elke mantelzorger kan gebruik maken van het Mantelzorgpakket.
De wethouder: “Maar dan moet je je wel realiseren dat je mantelzorger bent. Want niet iedereen kijkt in de spiegel en weet – als hij of zij dagelijks of zeer regelmatig voor een ander zorgt en dat vaak als ‘heel normaal’ ervaart – ‘jij bent ook mantelzorger’!”
Het Steunpunt Mantelzorg kan een passende en helpende hand bieden waar nodig. En dus ook om de mantelzorger af en toe te ontlasten, waardoor de zorg wordt verlicht en de mantelzorger het langer kan volhouden. De dienstverlening van het Steunpunt Mantelzorg is gratis.
Het Mantelzorgpakket wil mantelzorgers en ouders/verzorgers ontlasten. Het bestaat uit drie onderdelen: Take care, Huishoudelijke mantelzorghulp en Verwendagen.

Meldt u aan!

De wethouder: “Iedereen die zich meldt als mantelzorger komt in aanmerking voor hulp. De gemeente ziet het als zeer waardevol dat er voldoende voorzieningen zijn en dat daar gebruik van wordt gemaakt. Bovendien gaat elke mantelzorger die staat geregistreerd ook mee in alle berichtgevingen. Die mensen hebben allemaal al een uitnodiging ontvangen voor de Week van de Mantelzorger, maar we ontvangen ook graag de mantelzorgers die we nog niet als zodanig kennen. Zij kunnen zich eveneens aanmelden.
Dus meld je aan bij Steunpunt Mantelzorg voor advies en ondersteuning: tel. 010 – 522 55 45 of via email mantelzorg@swsl.nl en maak gebruik van de geboden mogelijkheden.
Op de website www.welzijnlansingerland.nl staat meer informatie.