donderdag 29 oktober 2020 | week 44
Home » Algemeen » Week van de financiële educatie op Melanchthon Business School

Week van de financiële educatie op Melanchthon Business School

Week van de financiële educatie op Melanchthon Business School

Bleiswijk/Lansingerland – Week 47 was de week van de financiële educatie op Melanchthon Business School. Er zijn veel jongeren met schulden en vanuit de gemeente Lansingerland wordt er samengewerkt met PLANgroep, Jongerenwerk Lansingerland en SchuldHulpMaatje om jongeren en ouders voor te lichten over dit onderwerp.

Marianne Karsemeijer

Melanchthon Business School heeft ervoor gekozen om gedurende een week op verschillende manieren aandacht aan dit thema te besteden. Op dinsdag 20 november was er een theatervoorstelling voor alle derdejaars leerlingen. Theatergroep Playback, gespecialiseerd in educatieve voorstellingen, speelde de voorstelling “Rijk” over geld en imago. Door middel van herkenbare en humoristische scènes werd de leerlingen een spiegel voorgehouden. Hoe belangrijk is geld eigenlijk en hoe ga je ermee om? De voorstelling liet zien hoe financiële verschillen onder jongeren hun positie in de groep kunnen bepalen. Na de voorstelling volgde een interactief gedeelte waarbij de leerlingen werden uitgenodigd om mee te denken met de personages. ’s Avonds was er een interactieve ouderavond “Credits” van dezelfde theatergroep waarbij het draaide om bewustwording in de omgang met geld. Hoeveel geld hebben jongeren eigenlijk echt nodig? Hoe voorkom je als ouder dat je puber verwend wordt of in de schulden raakt? Wat geef je je kind mee als hij op z’n achttiende zijn/haar eigen geld moet beheren?

Leren budgetteren

Op woensdag 21 november kregen de derdejaars leerlingen een gastles van de jongerenwerkers in Lansingerland. Hierin werd nagepraat over de theatervoorstelling van de dag ervoor. De belangrijkste boodschap die de leerlingen geleerd hebben is dat zij op tijd om hulp moeten en durven vragen als ze er zelf niet meer uitkomen. Het jongerenwerk, maar ook de SchuldHulpMaatjes in Lansingerland kunnen hen hierbij helpen. Zij leren jongeren om te plannen, budgetteren en op tijd te betalen, waardoor ze grip op hun financiële situatie krijgen. De preventie en begeleiding van jongeren is een onderdeel van het werk van SHM Lansingerland. Hiervoor hebben een aantal maatjes een aanvullende scholing gevolgd die specifiek gericht is op begeleiding van jongeren, wat vaak een andere aanpak vereist dan die bij volwassenen.
Op donderdag 22 en vrijdag 23 november werden gastlessen gegeven door preventie-medewerkers van PLANgroep, over het ontstaan en voorkomen van financiële problemen. PLANgroep is een organisatie die gespecialiseerd is in schuldhulpverlening. Medewerkers van PLANgroep zijn ingehuurd door de gemeente voor onder andere deze educatieve initiatieven. Tijdens de gastlessen moesten de leerlingen samenwerken in groepjes in een begrotingsspel waarbij ze binnen een bepaalde financiële ruimte keuzes moesten maken. De leerlingen deden enthousiast mee aan de diverse programmaonderdelen en ook de theatervoorstelling voor de ouders werd positief ontvangen. Hopelijk zal deze themaweek bijdragen aan het voorkomen van financiële problemen bij jongeren.