donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Algemeen » Website stimuleert scholen hun schoolplein te vergroenen

Website stimuleert scholen hun schoolplein te vergroenen

Website stimuleert scholen hun schoolplein te vergroenen

Afgelopen week is de website www.groenblauweschoolpleinen.nl gelanceerd. Basisscholen kunnen hier tips en inspiratie vinden voor meer water en groen op hun schoolplein. De site biedt voorbeelden en ervaringen van andere basisscholen die een groenblauw plein hebben gerealiseerd, opties voor financiële steun en lespakketten voor buitenlessen.

De website is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland, die samen met 16 partnerorganisaties basisscholen willen stimuleren om meer met groen en (regen)water aan de slag te gaan op hun schoolplein.
Groenblauweschoolpleinen.nl toont voorbeeldprojecten van scholen met een groenblauw plein en gratis lespakketten voor docenten die buitenlessen willen geven. Een tip die de website biedt is het benaderen van bedrijven in de wijk die het plein kunnen sponsoren of steunen met korting op benodigde materialen. De expertise van ouders inzetten is een andere tip. Buitenspelen op een parkachtig schoolplein is leuker, gezonder en leerzamer voor kinderen dan een tegelplein. Daarnaast draagt een schoolplein met meer water en groen en minder stoeptegels bij aan een betere sfeer: kinderen spelen leuker met elkaar en daardoor is er minder ruzie en wordt er minder gepest, blijkt uit de ervaringen van scholen op de site. Bovendien is het goed voor het klimaat in de wijk: een groen plein geeft schaduwplekken en zorgt ervoor dat water na een regenbui beter de grond in zakt.

Financiële steun

De provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland bieden een financiële bijdrage om groenblauwe schoolpleinen te stimuleren. Met het themafonds ‘Groenblauwe Schoolpleinen’ van de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds kunnen basisscholen tussen de € 1.000,- en € 15.000,- aanvragen, als ze zelf minimaal de helft van de kosten investeren in het plein. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie, waarmee scholen in het beheersgebied 20 tot 25 procent van de watermaatregelen vergoed kunnen krijgen.