dinsdag 24 november 2020 | week 48
Home » Algemeen » “We hadden zo graag willen meezingen met The National Hymns”
Af en toe kreeg Arjan assistentie van zoon Matthijs en schoondochter Nelline. Foto: John Hofman.

“We hadden zo graag willen meezingen met The National Hymns”

Dertig bezoekers genoten van Last Night of the Proms

“We hadden zo graag willen meezingen met The National Hymns”

Berkel en Rodenrijs – Hoe fijn is het om in deze nare periode er eens ‘uit’ te zijn. Helaas is dat, om in ons land te blijven, slechts weggelegd voor een maximum aantal bezoekers per voorstelling of concert. Zo ook bij het zaterdagavond 10 oktober gehouden orgelconcert van organist Arjan Breukhoven in de Dorpskerk, met als klinkende naam Last Night of the Proms. Mochten er onlangs nog 100 personen aanwezig zijn, nu was dit afgeschaald naar 30.

John Hofman

Als het aan Arjan ligt, was dit niet de laatste ‘Night’ in 2020, want hij heeft nog twee concerten voor ons in petto. Gelukkig konden deze keer meerdere mensen genieten van zijn concert, want hij had de mogelijkheid geboden om het, tegen een zeer schappelijke vergoeding, ook livestream te kunnen volgen en daar heeft een aantal muziekliefhebbers gebruik van gemaakt.
In het teken van Night of the Proms hadden Arjan en zijn gezin bij binnenkomst voor elke bezoeker een zakje met Engelse drop klaar liggen, waarschijnlijk als ‘troost’ dat men helaas niet met bekende liederen kon en mocht meezingen. Het motto van dit concert sprak de mensen aan, al kun je uiteraard niet verwachten dat het er een wordt zoals gebruikelijk in Engeland, waar dit oorspronkelijk vandaan komt. Arjan moest het nu ‘in zijn eentje’ doen. Toch heeft hij kans gezien er een prachtig concert van te maken en de 30 bezoekers te boeien.
Bij het eerste deel van het programma had hij gekozen voor mooie werken van onder meer Bach, Handel en Strauss, werken vanuit de klassieke muziek sector, maar bij het Fantasia on Mission Impossible van Schifrin, waren duidelijk jazzinvloeden te horen. Hij startte echter met een wervelend Toccata van W. Ralph Driffill. Bij de Fantasie op Britse zeemansliedjes vlogen de vingers van Arjan soms zo snel over de toetsen, dat de Formule 1 wagens er bij in het niet verdwijnen. Het bekende An der schönen blauen Donau van Johan Strauss werd, in de periode dat dit werk werd geïntroduceerd, zo rond 1866, helaas niet zo gewaardeerd door de mensen, zo wist Arjan te vertellen. Bij elk programma-onderdeel gaf hij een toelichting over het ontstaan daarvan of informatie over de componist zelf, hetgeen altijd een gezellig intermezzo is van de avond.

Assistentie

Bij sommige werken werd hij geassisteerd door zijn zoon Matthijs en schoondochter Nelline Breukhoven-van Liere, echtgenote van Matthijs. Daarbij hadden ze mondkapjes op. Een ‘vreemd’ gezicht zo achter het kerkorgel, maar helaas noodzakelijk. Bij het Auld Lang Syne, liet Arjan het orgel zo klinken, dat je de doedelzakspelers als het ware voorbij zag lopen!
Wat hadden de bezoekers graag meegezongen met, aan het eind van het concert, The National Hymns (volksliederen) van zowel Engeland als Nederland. Bij het Wilhelmus gaan we volgens goed gebruik altijd staan en zingen we luidkeels mee. Deze keer moesten we helaas overslaan, maar laten we hopen op weer betere tijden.
Het volgende concert van Arjan in de Dorpskerk is op zaterdag 7 november. Een Pavarotti Memorial met tenor, Marten Smeding. Op zaterdag 19 december, het laatste concert van 2020 in de Dorpskerk, een Exclusive Christmas Concert met Anne Majchrak, sopraan (zij was al eerder in Berkel en Rodenrijs) en haar echtgenoot, bariton Vincent Spoelman. Kaarten voor deze concerten kunt u nu al reserveren. Ook nu weer een beperkt aantal, dus wees er snel bij!