zondag 29 november 2020 | week 48
Home » Algemeen » Wanda volgde een hulpverleningstraject via SchuldHulpMaatje
Wacht niet bel meteen!

Wanda volgde een hulpverleningstraject via SchuldHulpMaatje

Lansingerland voor elkaar

Wanda volgde een hulpverleningstraject via SchuldHulpMaatje

Lansingerland – “Het was een grote stap om te zetten, maar wat ben ik blij, dat ik heb gebeld!”
Wanda kreeg toen zij negentien was een ernstig ongeluk. Daarvan is zij nooit helemaal hersteld. Toen zij wat ouder werd, werden haar gezondheidsklachten steeds meer een probleem.

“Ik ben een alleenstaande moeder. Dan sta je in de overlevingsmodus. Wat er ook komt, je kan het allemaal aan. Je moet wel. Mijn lichaam kan heel veel dingen niet meer, maar ook in mijn eigen bedrijf, een luxe kledingzaak, moest ik natuurlijk alles zelf doen. Mijn leveranciers betaalde ik op tijd. Alles voor mijn bedrijf deed ik gewoon, want als je dat kwijtraakt, raak je inkomen kwijt. Ik moest omzet genereren. Ik had een insolventiebureau ingeschakeld om te kijken wat er nog wel mogelijk was. Uiteindelijk ging het zo slecht dat het bureau adviseerde mijn bedrijf te beëindigen. Mijn bedrijf, mijn gezondheid en mijn financiële situatie, daar zat geen toekomstmuziek in. Dat is een klap natuurlijk. Je denkt dat het nog niet zover is. Je wil gewoon niet accepteren dat je in zo’n situatie zit en je bent bang voor de gevolgen: raak ik alles kwijt? Mijn kinderen, mijn huis, geen eten meer? Omdat het bureau zich zorgen maakte over mij, hebben ze contact opgenomen met de gemeente. Daar kreeg ik een briefje met de contactgegevens van SchuldHulpMaatje. In eerste instantie heb ik niks gedaan. Maar toen de deurwaarder stappen had gezet om mij uit mijn huis te zetten, besefte ik dat ik de grip kwijt was. Een ontruimingsverzoek. Dan word je bang. Die angst is zo’n verschrikkelijk gevoel. Die slaat om je hart, die pakt je en dan ben je verloren.
Het briefje met de contactgegevens van SchuldHulpMaatje had ik niet weggegooid. Het was toch onbewust ‘dat moet ik doen, dat ga ik doen’. Maar dan ook bellen is nog een stap verder. Tot ik een brief van de deurwaarder kreeg dat het onherroepelijk was, dat de ontruiming ging plaatsvinden. Toen kreeg ik het benauwd. Ik heb nóg een dag gewacht, twee dagen zelfs. Toen pakte ik dat briefje en heb ik maar gewoon dat nummer gebeld” .

Niet meer alleen

“Toen kreeg ik een zeer aardige vrouw aan de lijn. Ik moest natuurlijk uitleggen waarvoor ik belde. Ik zei niet dat ik schulden had, maar dat ik een kaartje van de gemeente had gekregen en dat die hadden gezegd dat ik kon bellen. Ik wilde het voor mezelf nog steeds niet accepteren. Maar gelukkig was ze heel lief en begripvol. Het viel me reuze mee, ik kreeg energie en een goed gevoel, terwijl er nog niets gebeurd was. Twee dagen later kwamen twee aardige dames op bezoek om te kijken hoe ze mij konden helpen. Ze waren heel rustig en ontspannen, niet meteen van ‘Wat is het probleem’ en ‘Hoeveel geld is het’. Het ging niet over mijn probleem, het ging over mij. Ik had veel problemen, maar ik had het gevoel dat ik niet meer alleen was. Met het maatje dat ik kreeg, was meteen een klik. Die klik heeft ertoe geleid dat we vrij snel de boel in kaart hadden. Het was veel meer dan we dachten. Ik zag het als een probleem, maar mijn maatje zag het als een uitdaging. Zij was zo gedreven.
Normaal gesproken duurt een schuldsaneringstraject drie jaar, maar bij mij heeft het hele traject, inclusief het voortraject anderhalf jaar geduurd. Het is afgerond en ik heb een schone lei. Daar ben ik nu. Dat betekent dat ik een bijstandsuitkering krijg om van te leven, huursubsidie, zorgtoeslag. Ik ben heel gelukkig nu. De last en de angst zijn weg. Het geeft mij nieuwe energie.”

Wacht niet, bel meteen

Wanda vervolgt: “Ik kan er gelukkig over praten. Ik heb drie maanden gewacht om dat nummer te bellen. Alsjeblieft, bel meteen dat nummer! Ze beginnen niet meteen over je problemen. Je mag dat balletje naar hen gooien.”

Heeft u zelf geldzorgen of kent u iemand met geldzorgen, neem dan (geheel vrijblijvend) contact op met één van de coördinatoren van SchuldHulpMaatje, via www.benjijschuldenvrij.nl.
SchuldHulpMaatje Lansingerland is ontstaan vanuit het Diaconaal Platform Lansingerland. In dit platform werken de diaconieën van dertien kerkgenootschappen binnen Lansingerland samen. Het Diaconaal Platform Lansingerland bundelt en stimuleert initiatieven vanuit de kerken voor hulpverlening aan alle inwoners van Lansingerland zoals SchuldHulpMaatje Lansingerland.
SchuldHulpMaatje en het Diaconaal Platform zijn onderdeel van Lansingerland voor elkaar.