donderdag 4 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Waarschijnlijk niet de laatste: Bom tot ontploffing gebracht op bedrijventerrein

Waarschijnlijk niet de laatste: Bom tot ontploffing gebracht op bedrijventerrein

Waarschijnlijk niet de laatste: Bom tot ontploffing gebracht op bedrijventerrein
Met een pantserwagen werd de bom naar open
terrein gebracht, waarna hij in een hoge berg zand
werd neergelegd.

Bleiswijk – Dinsdag 28 november werd bij werkzaamheden in opdracht van Rijkswaterstaat een Engelse vliegtuigbom (500 pond) uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen in het gebied langs de A12, ten oosten van de N209 in Bleiswijk.De bom werd zondag 3 december ontmanteld, waarna hij tot ontploffing kon worden gebracht op een braakliggend terrein. Tijdens deze werkzaamheden werd al het weg-, trein- en vliegverkeer stilgelegd in een straal van honderd meter van de plaats waar de operatie plaatsvond.

Het was niet de eerste – en waarschijnlijk ook niet de laatste – keer dat een bom omhoog kwam in dit gebied. In december 2000 reeds kon een eerder gevonden projectiel tot ontploffing worden gebracht. Getuigen konden in die tijd al volop verhalen over de Engelse bombardementen die in oorlogstijd plaatsvonden. Het doel was de spoorlijn waar veel gebruik van werd gemaakt door de Duitse bezetter. Maar men had het tevens gemunt op de A12 die toen al deels was aangelegd.
Onder leiding van majoor Linschoten van het Explosieven Opruimings Commando Koninklijke Landmacht (EOCKL) van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) werd de vorige week gevonden bom – met daarin meer dan 100 kilo springstof – eerst onschadelijk gemaakt. De plek langs de A12 waar de bom werd gevonden werd uit veiligheidsoverweging afgezet met hoge containers. Zondagochtend rond de klok van tienen volgde het transport van de bom in een pantserwagen naar een open terrein waar straks het bedrijventerrein Prisma zal worden gerealiseerd. Daar werd de bom in een berg zand gelegd, waarna hij tot ontploffing werd gebracht; om 13.23 uur om precies te zijn.

Ontruimd
Om zoveel mogelijk risico uit te sluiten werd een veertigtal omwonenden (met name van de Kruisweg) geëvacueerd. De mensen brachten de zondag bij familie of kennissen door.

Waarschijnlijk niet de laatste: Bom tot ontploffing gebracht op bedrijventerrein
Ploef!

Na de geslaagde operatie vertelde waarnemend burgemeester Wolf van Bleiswijk: “Sinds er sprake was van uitbreiding van de A12/N209 en aanleg van Prisma wordt er onderzoek gepleegd naar de aanwezigheid van bommen in dit gebied, omdat we weten dat er heel veel zijn gevallen. In anderhalf jaar werd er niets meer gevonden, tot men bij toeval op deze stuitte. De hele operatie is perfect verlopen.”
Van dinsdag tot en met zondag werd rond de 140 man ingezet om de hele operatie veilig te laten verlopen. Met name zondag, waarbij het veilcentrum van FloraHolland Bleiswijk als ‘crisiscentrum’ fungeerde, was de inzet groot.
Het zoeken naar bommen zal worden voortgezet.

Trees Borkus-Henskens