woensdag 12 augustus 2020 | week 33
Home » Politiek » VVD neemt initiatief voor digitale bijeenkomst voor ondernemers
Tweede Kamerlid Thierry Aartsen.

VVD neemt initiatief voor digitale bijeenkomst voor ondernemers

VVD neemt initiatief voor digitale bijeenkomst voor ondernemers

Lansingerland – VVD Lansingerland organiseerde dinsdagavond 16 juni een digitale bijeenkomst voor ondernemers met wethouder van Economische Zaken Kathy Arends en Tweede Kamerlid voor de VVD Thierry Aartsen met in zijn portefeuille Economische Zaken en Ondernemerschap.

Onder leiding van Ed van Santen, VVD raadslid Economische Zaken, konden lokale ondernemers, leden van Ondernemend Lansingerland en winkeliersvereniging Berkel Centrum hun ervaringen delen en vragen stellen. De ervaringen gingen vanzelfsprekend over de afgelopen periode waarin bijna iedere ondernemer te maken kreeg met veranderingen die men een half jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden.
De gevolgen van de coronacrisis zijn voor elke ondernemer zeer verschillend. De zakelijk dienstverlener heeft andere problemen dan het bedrijf dat uitsluitend met andere bedrijven zakendoet. En voor de winkelier in Lansingerland is de situatie anders dan voor een bedrijf dat landelijke opereert.

Toekomst

Toch ontstond er uit de diverse verhalen wel een algemeen beeld. Na de eerste maatregelen en het – voor veel ondernemers – stilvallen van de omzet waren er de zorgen over de toekomst. Echter al snel kwam het ondernemerschap weer boven drijven en werd er geïnventariseerd hoe de impact zou zijn en hoe men als bedrijf daar zo goed mogelijk op kan reageren. En zo zijn er ook samenwerkingsverbanden ontstaan die een jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden.
Uit de verhalen komt gelukkig ook het beeld naar voren dat veel ondernemers weer herstel zien, al is het natuurlijk voorzichtig. Wethouder Arends vertelde hoe de gemeente vanaf de eerste dag ondersteunend heeft opgetreden. Bijvoorbeeld door middel van een nieuwsbrief voor ondernemers waar de landelijke maatregelen werd vertaald naar lokale regels. Daarnaast waren er digitale vrijdagmeetings met ondernemersvereniging VNO-NCW Oostland.

Op zoek naar een alternatief

Volksvertegenwoordiger Aartsen gaf aan dat er een regeling gaat komen voor de zogenoemde “winterslaapbedrijven”. Dit zijn bedrijven die in de gemeente Lansingerland de grootste omzet hebben in de periode april tot oktober. Nu de omzet sterk is gedaald komt er voor hen in het laatste gedeelte van het jaar een zware tijd aan. Wel hield hij de ondernemers voor dat er voor sommige bedrijven, bijvoorbeeld voor degene die afhankelijk zijn van grote bijeenkomsten, de situatie niet snel zal veranderen en men dus naar alternatieven moet kijken.
Veel ondernemers en met name winkeliers waren tevreden over de wijze waarop de gemeente de “anderhalve meter” regel met borden en looplijnen aanpakt. Met name de afdeling Buitendienst staat open voor de suggesties om probleemplekken op te lossen. Wethouder Arends had tot slot ook complimenten voor alle Lansingerlanders. De meesten houden zich goed aan de regels en hebben er begrip voor. In contacten met haar collega’s uit andere gemeentes blijkt dat niet altijd zo vanzelfsprekend te zijn. Ook een aantal ondernemers uitte complimenten voor de lokale verhuurders. Die hebben begrip en helpen de ondernemer. Dat in tegenstelling tot de grote landelijke verhuurders.