zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Vuurwerkschade loopt in de duizenden euro’s

Vuurwerkschade loopt in de duizenden euro’s

Vuurwerkschade loopt in de duizenden euro’s

Berkel en Rodenrijs – In de Nieuwjaarsnacht van 1 januari hebben enkele onverlaten bij een woning aan de Rodenrijseweg een van de ergste soorten zwaar vuurwerk, namelijk de Cobra, door de brievenbus gegooid. Alle ruiten gingen eruit, de deur werd vernield en ontwricht en zelfs de binnendeur naar de woonkamer werd vernield. “We hebben de woonkamer inmiddels al drie keer gezogen, maar we vinden nog steeds glassplinters”, aldus de bewoner.

John Hofman

Het was ongeveer 04.45 uur. Het echtpaar alsmede een logé lagen al op bed, toen het rook-/brandalarm af ging. De man stond nog maar net naast zijn bed, toen er beneden een ongelofelijke knal volgde met de gevolgen zoals hierboven beschreven. “Dan schrik je enorm en sta je wel even te trillen op je benen. Onze jongste zoon bleef, achteraf gelukkig, die nacht bij vrienden slapen. Als ik net even eerder beneden was geweest, dan waren de gevolgen waarschijnlijk heel ernstig geweest”. Direct werd 112 gebeld en na een kwartier stond de politie voor de deur, maar die kon ook niet meer doen dan het verhaal aanhoren en de aangifte noteren. Het is onbegrijpelijk waarom de onverlaten juist deze woning hebben uitgekozen, want vanaf de weg moesten ze eerst nog een eind het pad op lopen om de brievenbus te bereiken.
Beneden gekomen sloeg de stank van de rook op zijn keel en zag de eigenaar de ravage. Een stuk van de brievenbus was zelfs door de kamerdeur heen gevlogen. “Een kennis van ons heeft berekend dat dit met een snelheid van zo’n 300 km per uur is gegaan. Als er iemand van ons achter de voordeur had gestaan…. Daar moet je maar niet aan denken”. Door de enorme explosie vlogen ook de ruiten van de voordeur van de buurman eruit, ook hij heeft veel schade. Degenen die dit hebben gedaan, beseffen niet wat ze hebben veroorzaakt. Waar gaat dit over? Is het de knal die ze een kick geeft? Waarom per sé door iemands brievenbus? Is het pure vernielzucht of is het een poging bewust andere mensen ernstig te verwonden? Het blijft gissen, maar het zou de daders sieren als ze zich zelf bij de politie melden, want dit is meer dan vernielzucht.

Een stuk van de brievenbus ging dwars door de kamerdeur. Foto: John Hofman.

Camerabeelden

Camera’s bij beide buren hebben beelden opgenomen en deze worden nog bestudeerd. In ieder geval is daarop te zien dat het meerdere personen waren die net voor de knal weg renden. Zoals gezegd loopt de schade in de duizenden euro’s. Afgezien daarvan is de emotionele schade nog groter, want het heeft een enorme impact op het gezin. Je voelt je niet meer veilig in je eigen huis, terwijl dat eigenlijk zo hoort te zijn. “We waren ook onze kat kwijt”, vult mevrouw aan, “maar die bleek zich ergens verstopt te hebben. Het arme dier is ook geheel van slag en kwam na enkele dagen pas weer uit haar schuilplaats te voorschijn”. Er zijn nog enkele stukken van het projectiel gevonden en alles wijst op een cobra. We kunnen dus helaas niet spreken van een rustige oudejaarsnacht in Berkel en Rodenrijs. De verzekeringmaatschappij heeft het gebeuren direct voortvarend aangepakt en al enkele keren gebeld hoe het met de bewoners gaat.