dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Vuur en vlam danst Indigo
 Het thema eenzaamheid werd prachtig verbeeld door de dansgroep. Foto: Marianne Karsemeijer.

Vuur en vlam danst Indigo

Vuur en vlam danst Indigo

Berkel en Rodenrijs – Van 1 tot en met 8 oktober was het de Week tegen Eenzaamheid. In het kader van dit thema organiseerde de gemeente Lansingerland op maandag 7 oktober een dansvoorstelling in t Manneke. De voorstelling ‘Indigo’ is een moderne dans die wordt begeleid door een verteller. Het laat zien dat eenzaamheidgevoelens bij iedereen kunnen voorkomen: van jong tot oud, onder alle lagen van de bevolking.

Marianne Karsemeijer

‘Indigo’ is een voorstelling van Dansproduktiehuis Vuur en Vlam uit Kampen. Zij maken professionele dansproducties in opdracht en eigen producties, vaak met een maatschappelijk thema of een actueel onderwerp als inspiratie. De voorstelling in t Manneke werd die maandag tweemaal opgevoerd. Bij de middagvoorstelling waren zo’n twintig mensen aanwezig, variërend in leeftijd. “We hadden op wat meer mensen gehoopt”, zei Anita Stellaard van de gemeente. “We hebben niet specifiek een bepaalde leeftijdsgroep uitgenodigd, de voorstelling is geschikt voor alle leeftijden, we hopen dan ook dat er vanavond meer mensen aanwezig zijn.”

Prachtige voorstelling

De aanwezigen werden getrakteerd op een prachtige voorstelling. Het eenvoudige decor met verrijdbare houten elementen en mooie verlichting gaf een hele intense sfeer. De voorstelling liet zien dat er vele vormen van eenzaamheid zijn en dat dit niet leeftijdsgebonden is. Een alleenstaande oudere, een gevierde zakenvrouw, een jongere die via alle social media zijn ware gezicht niet laat zien of verslaafd is aan het gamen. Allemaal hebben ze te maken met gevoelens van eenzaamheid, zich geïsoleerd voelen, alsof je voor een ander niet bestaat. Dit werd prachtig uitgebeeld door de zeer professionele dansers. Tussen de dansen door begeleidde de verteller de dansen op een poëtische, indringende manier. Het was muisstil in de zaal. Tijdens de nabespreking werd duidelijk dat alle aanwezigen, zowel jongeren als ouderen, erg onder de indruk waren van de voorstelling.

Eén tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Risicogroepen zijn onder meer chronisch zieken, mensen met een beperking, alleenstaanden, zwaarbelaste mantelzorgers en ouderen. Maar ook mensen die in armoede leven, laaggeletterden en immigranten lopen een groter risico. Het is belangrijk om eenzaamheid zoveel mogelijk te voorkomen, dit kan door een zo goed mogelijk sociaal netwerk op te bouwen. Vanuit de maatschappij worden gelukkig tal van activiteiten opgezet om eenzaamheid tegen te gaan. Mensen kunnen daarin veel voor elkaar betekenen. In de databank Effectieve sociale interventies (Movisie) en op eentegeneenzaamheid.nl vindt u een scala aan initiatieven. De komende jaren zullen meer activiteiten tegen eenzaamheid ontwikkeld worden met hopelijk een steeds groter bereik.