donderdag 29 oktober 2020 | week 44
Home » Algemeen » Vrijwilligerswerk verrijkt
Vrijwilligerswerk geeft zoveel energie daar hoeft Paula geen bedankje voor.

Vrijwilligerswerk verrijkt

Vrijwilligerswerk verrijkt

Lansingerland – Vrijwillige Thuishulp is een onderdeel van de Stichting Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten (VTV). Zij koppelen de vraag van hulpvragers, mensen met een beperking (lichamelijke, verstandelijke beperking, chronische ziekte of autisme), aan het aanbod van vrijwilligers. Paula Swinkels (22) is sinds een jaar maatje voor Kiki (6)*. Het is haar overtuiging dat je door vrijwilligerswerk met mensen leert omgaan. Ze hoopt dat meer jongeren het gaan doen.

Paula verzint elke week weer iets leuks voor Kiki. De ene keer spelen ze met klei, de andere keer bakken ze pannenkoeken of gaan ze naar de speeltuin, het bos of de ballenbak. Samen met haar vriend Bob is Paula gastgezin/speelmaatje van de 6-jarige Kiki, een energiek en enthousiast meisje met autisme. De ouders zijn soms overbelast in de zorg voor hun dochter. Door de hulp van Paula heeft het meisje een heerlijke middag en worden de ouders even ontlast. “Bob en ik bieden haar een soort tweede thuis waarin we dingen doen die elk kind van die leeftijd meemaakt: lekker spelen.”

Gewoon meisje

Paula is student wiskunde en heeft, hoe jong ook, al een lange staat van dienst als vrijwilliger. Ze was al eerder jongerencoach en begeleidde jongeren die in een sociaal isolement zitten. Ook was ze ruim twee jaar scoutingbegeleider en liep stages bij kleuterklassen. Ook Bob was begeleider bij de scouting en weet hoe je met kinderen kunt omgaan. Om speelmaatje of gastgezin te worden van VTV is ervaring een pre, maar geen vereiste. Paula heeft bewust gekozen om een kind met een beperking te begeleiden. “Alles is altijd op Kiki aangepast en op onze middag behandelen we haar als een gewoon meisje door alledaagse activiteiten met haar te doen. Daardoor dragen we juist bij aan haar gevoel van gewoon zijn”, zegt Paula.
VTV heeft, omdat het om een meisje met autisme gaat, gevraagd om de begeleiding voor langere tijd te doen. “Het gebeurt wel eens dat mensen na een paar weken zeggen: ‘Doe toch maar niet’. Wij weten dat we een verbintenis zijn aangegaan met een meisje dat daar behoefte aan heeft. Daar hebben we bewust ja tegen gezegd. We plannen onze week om de middag met Kiki heen en zijn daardoor ook even weg uit onze drukte. Het geeft ons ook ontspanning.”

Waardevol

Vrijwilligerswerk past in het leven van Paula. “Het geeft me zoveel energie. Ik vind het belangrijk iets voor anderen te betekenen en ik hoef daar geen bedankje voor. Dat ik Kiki zo zie stralen en genieten, geeft mij voldoening.” Dankzij het doen van vrijwilligerswerk heeft Paula veel mensenkennis opgedaan. “Mensenkennis doe je niet op in de schoolbanken. Dankzij vrijwilligerswerk leer je beter met mensen omgaan. Naar een ander luisteren is belangrijk. Wat zegt hij/zij en waar komt die reactie eigenlijk vandaan? Het zijn lessen waar je je leven lang iets aan hebt. De middag met Kiki is voor mij een verrijking en veel waardevoller dan op de bank hangen en een film op Netflix kijken.”

*in verband met de privacy is er een fictieve naam gebruikt.

De VTV is voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Hiervoor zijn zij een campagne gestart met een aantal mooie vrijwilligersverhalen met foto’s (en filmpjes). ​​​​​​
Zie: https://www.wijzijnvtv.nl/vrijwilligers/vrijwilligersvertellen.