donderdag 29 oktober 2020 | week 44
Home » Algemeen » Vrijwilligersprijzen 2019 uitgereikt
Vrijwilligers van Goede Doelen Kringloopwinkel De Paardestal; blij met de groepsprijs.

Vrijwilligersprijzen 2019 uitgereikt

Vrijwilligersprijzen 2019 uitgereikt

Lansingerland – Het is al jaren een goede traditie dat de gemeente Lansingerland tijdens de Nieuwjaarsreceptie Vrijwilligersprijzen uitreikt in verschillende categorieën. Hiermee wil de gemeente het belang van vrijwilligerswerk onderstrepen en vrijwilligers in het zonnetje zetten voor hun vaak grote en belangrijke inzet voor de samenleving.

Trees Borkus-Henskens

De gemeente werkt hierin nauw samen met het Vrijwilligers Informatie Punt – VIP Lansingerland. Naast de categorieën Individueel en Groep is er voor 2019 een categorie Maatjes (vorig jaar was dat Sport) aan toegevoegd. Deze laatste categorie bestaat uit individuele en/of groepen Maatjes; vrijwilligers die een ander extra aandacht, ondersteuning of begeleiding geven. De jury van de Vrijwilligersprijzen bestond uit raadsleden, waarbij elke fractie een jurylid afvaardigde. Burgemeester Pieter van de Stadt was voorzitter van de jury. Hij reikte de Vrijwilligersprijs 2019 in de drie categorieën uit tijdens de nieuwjaarsreceptie.

De winnaars

Alle genomineerden kwamen maandagavond 6 januari – veelal vergezeld van familie of andere vrijwilligers uit hun omgeving – naar het gemeentehuis. Het bleef tot het laatste moment spannend wie in welke categorie de prijs in ontvangst zou mogen nemen.
In de categorie Individueel viel de keuze op het echtpaar Elly Pieterse en Martin Pieterse. Zij zijn al 25 jaar betrokken bij de organisatie van de Avondvierdaagse in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Na hun 25e editie zullen zij gaan stoppen en de Stichting Avondvierdaagse Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek gaf aan dat zij – voor hun jarenlange inzet en als kroon op deze bijzonder lange prestatie – dit echtpaar de vrijwilligersprijs van harte gunde. De jury was het daarmee eens en kende de prijs toe aan dit bijzondere vrijwilligersechtpaar.

In de categorie Individueel viel de keuze op het echtpaar Elly en Martin Pieterse.

In de categorie Groep leek iedereen het roerend eens met de jury toen de naam bekend werd: Goede Doelen Kringloopwinkel De Paardestal. Al enkele jaren genomineerd, vorig jaar nog een aanmoedigingscheque ontvangen en dan nu eindelijk de ontvanger van de zo verdiende Vrijwilligersprijs. De jury prees de inzet van deze grote groep van momenteel rond de 45 vrijwilligers die zich al 35 jaar inzet om gelden te vergaren voor uiteenlopende goede doelen met de verkoop van tweedehands goederen.
In de categorie Maatjes viel de keuze van de jury op het Tandem Nieuwkomersproject Humanitas dat in 2018 van start ging. Deze groeiende groep van ongeveer 20 vrijwilligers helpt nieuwkomers met alle stappen die te maken hebben met de inburgering en hen terzijde te staan in het proces ‘van overleven naar doelen stellen’. De jury schatte in dat het werk van deze vrijwilligers heel intensief is en veel impact heeft. Het wérkt en dat verdiende de Vrijwilligersprijs 2019.

In de categorie Maatjes koos de jury voor het Tandem Nieuwkomersproject Humanitas.