zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » “Vrijwilligers Kledingbank zorgen voor verbinding”

“Vrijwilligers Kledingbank zorgen voor verbinding”

Wethouder Ankie van Tatenhove vol lof over mooi initiatief

“Vrijwilligers Kledingbank zorgen voor verbinding”

Bergschenhoek – “De vrijwilligers van de Kledingbank in Lansingerland steunen de inwoners die dat nodig hebben. Het elkaar verbinden, dat is juist het mooie van dit initiatief”, aldus wethouder Ankie van Tatenhove na de onthulling van het nieuwe logo van de kledingbank, donderdag 25 juni.

Arie van Driel

Het onthullen van het nieuwe logo en de heropening van de kledingbank door de wethouder van onder meer Zorg en Welzijn leverde louter blije gezichten op. Door de coronamaatregelen van de overheid was de winkel in nieuwe en gedragen kleding vier maanden lang voor iedereen verboden terrein. Voor de vrijwilligers was die regel niet altijd even gemakkelijk. Zij werken er met hart en ziel en voelen daardoor als geen ander de behoefte van mensen die nu voor een gesloten deur stonden. Terwijl de winter in de lente overging was de voorjaarscollectie voor hen niet te bereiken.

Klus

Voorzitter Hans Hameeteman, die tussendoor een nieuwe vrijwilligster mocht begroeten: “Twee jaar geleden kwam ik samen met Mark Jans in het bestuur van de Kledingbank Lansingerland. Wij verkeerden in de veronderstelling dat het om een klusje ging. Mooi niet. Daar kwamen Mark en ik gaandeweg achter. Het klusje bleek een klus. De kledingbank bleek in een grote behoefte te voorzien, die alsmaar groeide. En dan opeens moet je vier maanden dicht, ligt alles plat. Ook wij hadden daar begrip voor. Maar de kledingbank moest intussen wel zien te overleven. Een gesloten deur betekent, dat er geen inkomsten zijn. En de huur van dit pand moet natuurlijk wel elke maand worden betaald. Daarom ben ik blij dat we nu weer open zijn en dat wij, als kledingbank, inmiddels onderdeel zijn van een netwerk van mensen en instanties die hetzelfde doel nastreven. Mensen in een behoefte voorzien en hen zo een toekomst te geven.”

Aardbei

Aan de andere kant, de vrijwilligers begrepen heel goed waarom die onverbiddelijke maatregel was genomen. Sterker, wie tijdens de (her-)opening het twee verdiepingen tellende pand aan het Weg en Bos 110 betrad en zich in zijn of haar enthousiasme vergaloppeerde, werd beleefd door een van de dames gecorrigeerd. De pijlen die de looproute markeren, zijn immers niet voor de sier aangebracht. Als ‘goedmakertje’ was er voor de onbezonnen bezoeker in elk geval een aardbei of trostomaatje uit de tuin van een van hen.
Nogmaals, de Kledingbank Lansingerland is veel meer dan een winkel waar nieuwe en gedragen kleding voor een kleine prijs wordt verkocht. De ‘bank’ heeft ook een sociale en maatschappelijke functie.
Ankie van Tatenhove: “Hoe mensen zich vanbinnen voelen, wordt mede bepaald door hoe je eruit ziet. Wanneer jij je goed voelt, zet je gemakkelijker stappen in de maatschappij. De kledingbank speelt daarin een belangrijke rol.”

Steun

En, tot de vrijwilligers: “Als wethouder, als gemeente, zou ik tegen jullie willen zeggen: als wij jullie kunnen helpen, trek gerust bij ons aan de bel. Ik kan het niet genoeg onderstrepen: jullie steunen onze inwoners die jullie steun zo hard nodig hebben. Jullie zorgen voor de verbinding. Dankjewel.”
Hameeteman: “Zonder vrijwilligers geen kledingbank. En geloof me, ik ben trots op de mensen die dit mooie doel realiseren en overeind houden.”
Kledingbank Lansingerland, Weg en Bos 110 in Bergschenhoek is op afspraak geopend op dinsdag en donderdag van 12.00 tot 15.30 uur. Voor het maken van een afspraak mail naar info@kledingbank-lansingerland.nl of kijk op de website www.kledingbank-lansingerland.nl , tel. 06 – 519 316 02.