dinsdag 20 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » ‘Vrijheid is voor geen geld te koop’
De overhandiging van het boek in aanwezigheid van zowel de burgemeester als enkele leden van de werkgroep.

‘Vrijheid is voor geen geld te koop’

‘Vrijheid is voor geen geld te koop’

Lansingerland – Uit handen van eindredacteur Kees Vijverberg ontving burgemeester Pieter van de Stadt donderdag 17 september het eerste exemplaar van ‘Vrijheid is voor geen geld te koop’. Een boek met daarin herinneringen aan de oorlogsjaren in Lansingerland en tot stand gekomen onder leiding van de werkgroep 75 jaar bevrijding Lansingerland.

Trees Borkus-Henskens

Het jaar 2020 stond in het teken van 75 jaar Bevrijding. In 2019 zijn er vanuit de samenleving diverse initiatieven genomen om invulling te geven aan dit thema. Door de huidige situatie hebben veel initiatieven niet of op aangepaste wijze plaatsgevonden. De werkgroep 75 jaar bevrijding Lansingerland stelde samen met de drie historische verenigingen in Lansingerland een bundel samen waarin verhalen uit de toenmalige drie gemeenten zijn verzameld en gebundeld in het gepresenteerde boek.
“Deze verhalenbundel is een prachtig voorbeeld van de manier waarop invulling is gegeven aan het herdenken en het vertellen van de verhalen uit die tijd,” aldus Van de Stadt bij de overhandiging van het boek waar vanuit de gemeente subsidie voor werd verstrekt. “Het aantal mensen dat deze oorlogsjaren heeft beleefd of er verhalen over kan vertellen wordt elk jaar minder, maar we mogen die verhalen nooit verliezen. We moeten ze blijven vertellen, want alleen op die manier blijven we ons bewust van de bijzonderheid om in vrijheid te kunnen leven.”

Cafés

Tijdens de verschillende WO-2 Cafés die verspreid over het jaar werden gehouden in de bibliotheek konden veel verhalen worden verzameld. Verhalen over oorlog en bevrijding; zowel in Nederland van de Duitsers als in Nederlands Indië van de Japanners. Mensen tussen de 80 en 95 jaar vertelden er over hun ervaringen uit die tijd, met als belangstellenden bezoekers van alle leeftijden, waaronder ook jongeren. Maar ook werd onderzoek verricht door de Stichting Historisch Belang Lansingerland, het samenwerkingsverband van de drie historische verenigingen uit Lansingerland. De titel van het boek werd ontleend aan het motto van het Bergschenhoekse verzetsblad Kroniek van de Week: Vriheyt en is om gheen gelt te coop.

Te koop

De werkgroep die besloot de schouders er onder te zetten en het boek te presenteren bestaat uit de Lansingerlanders Jeroen Bos, Cees van der Burg, Nelleke van Eck, Nico Heitman, Andreas Huurman, Cees Huurman, Pleun Huurman, Gerrit van der Knaap en Kees Vijverberg. Zij zijn ook van plan op middelbare scholen een presentatie te gaan geven, want gebleken is dat ook de jeugd belangstelling heeft voor een nare periode in ons land; een periode die tal van landen ook nu nog meemaken en dus heel actueel is.
Er zijn er in totaal 2000 van gedrukt, waarvan er inmiddels 350 zijn aangekocht door de gemeente. Ook alle leden van de drie historische verenigingen zullen er een ontvangen. De overige boeken zijn voor slechts € 5,- te koop bij Boekhandel Van Atten in Berkel Centrum. Bovendien bij de balie van de bibliotheken in zowel Berkel en Rodenrijs als Bleiswijk en Bergschenhoek.