donderdag 4 maart 2021 | week 09
Home » Politiek » Voor iedere boom een nieuwe
Het lint geeft aan dat de boom binnenkort gekapt wordt.

Voor iedere boom een nieuwe

Voor iedere boom een nieuwe

Lansingerland – De gemeente Lansingerland heeft ongeveer 23.000 bomen in de openbare ruimte en de gemeente onderhoudt die. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit snoeien. Maar ook het kappen van zieke bomen valt daaronder.

Of een boom ziek is, bepaalt een externe boomdeskundige. Dat wil niet zeggen, dat de boom dan ook direct gekapt wordt. De gemeente is namelijk terughoudend met kappen. Het kappen van een boom gebeurt pas als deze een gevaar vormt voor de omgeving of als de beheerkosten niet in verhouding staan tot de levensverwachting van de boom.
Wethouder Simon Fortuyn: “Voor iedere gekapte boom plaatsen we een nieuwe terug. Dat past binnen het streven om Lansingerland groener en toekomstbestendiger te maken. Soms komt de nieuwe boom op een andere plek dan de oorspronkelijke. Daar is dan een reden voor. Bijvoorbeeld ruimtegebrek. Maar het worden dus nooit minder bomen.”
Vanuit de wijk Dorp Noord-Oost is gevraagd wat de reden is dat twee bomen in de Vogelwikke gekapt moeten worden. De gemeente laat desgevraagd weten dat de twee bomen in deze straat niet in goede conditie zijn. Ze vertonen afstervingsverschijnselen. Dat blijkt uit de reguliere inspectie. Steeds vaker breken er takken af en de bomen zijn zo een gevaar voor de omgeving. Het advies van de inspectie is om de bomen te vellen en de gemeente heeft die raad overgenomen. Naar verwachting gebeurt dit in januari van volgend jaar. Er komen dan twee nieuwe bomen. De kap van deze twee bomen staat overigens los van de nieuwe beplanting in Dorp-Noordoost in Bergschenhoek, waarvoor ook bomenkap plaatsvindt. Die plannen zijn in de ontwerpfase met inwoners afgestemd.
Volgens de bomenverordening Lansingerland is er voor het kappen van zieke bomen geen vergunning nodig. De gemeente informeert bewoners door een lint met tekst en uitleg om de boom te spannen.
Inwoners die vragen over bomen of bomenkap hebben, kunnen de gemeente bellen via telefoonnummer 14 010.