zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Sport » Voetbalclubs Lansingerland zijn klaar voor de aftrap

Voetbalclubs Lansingerland zijn klaar voor de aftrap

Lansingerland – Na een reeks oefenwedstrijden gevolgd door het bekerprogramma zal komende zaterdag de competitieopening zijn voor voetballend Lansingerland. TOGB en BVCB moesten de eerste klasse vaarwel zeggen. Soccer Boys daarentegen mag het dit jaar ook in de tweede klasse gaan proberen en daarbij kijken Bleiswijkers en Hoekenaren vanzelfsprekend uit na de confrontatie tussen de twee clubs uit Lansingerland. De toeschouwers zullen hier nog even op moeten wachten, omdat deze wedstrijd pas aan het slot van zowel de eerste als tweede competitiehelft op de rol staat.

Rien Kuyvenhoven

BVCB
Met de nieuwe trainer Melvin Boel (27) lijkt er in Bergschenhoek een frisse wind te waaien na het vertrek van Edwin Vuurens. Het vertrek van Huub van Heijningen naar VOC, Yousef de Kock naar Xerxes DZB en Abdelhak Ouled Said (Delta Sport) lijkt goed opgevangen te worden door de komst van Berkelaar Dennis Knuppe, Kevin Dercks en spits Christopher Rojer. Routine voor routine zo lijkt het in eerste instantie. Het bekergebeuren was succesvol voor de Bergschenhoekse formatie. Winst tegen Spartaan’20 (2-1), RKDEO (3-1) en Oude Maas (2-2) is een goed voorteken. Met andere woorden: BVCB heeft kans op de volgende ronde als poulewinnaar van dit bekerprogramma.
“Qua veldspel hadden we ons in deze wedstrijden meer moeten belonen”, zegt Melvin Boel. “Ik heb het bij BVCB prima naar mijn zin. Eigenlijk ben ik nieuw bij een bekende club”, aldus de oefenmeester die eerder bij de jeugd van BVCB werkzaam was. “Je weet direct de weg, omdat je hier al eens eerder was. En ik moet zeggen dat ik hier een gretige en leergierige groep tref. Ik heb de beschikking over een grote groep spelers en ik hoop dat ze het mij zo moeilijk mogelijk maken. Ik heb in de afgelopen wedstrijden diverse keuzes gemaakt wat betreft de opstelling en hoop dat de spelers ook op de training laten zien dat ze er bij willen horen. Wat me wel is opgevallen, is dat de nieuwe jongens goed door de rest van de groep zijn opgevangen. Daar wil ik de spelers die hier al waren een compliment voor geven. We hebben er als staf ook alles aan gedaan om de jongens aan elkaar te laten wennen. Met een teamuitje – we zijn met de groep lekker gaan varen en met elkaar een keer op stap gegaan -moeten we klaar zijn voor komende zaterdag”, is Melvin Boel vol goede moed voor de competitiestart tegen het bezoekende VDL uit Maassluis.

Soccer Boys
Voor de Bleiswijkse voetballers is het een hernieuwde kennismaking met de tweede klasse. Enkele jaren geleden moest de club van voorzitter Leo Moerman terrein prijsgeven en in de daarop volgende jaren werd herhaaldelijk aan de deur geklopt van de tweede klasse. Verleden seizoen onder het bewind van Renato Dijksterhuis was het eindelijk raak. Dijksterhuis ging weer richting Utrecht en Mark Weel kwam na enkele jaren bij Be Fair trainer te zijn geweest naar het Bleiswijkse sportpark Merenveld. Met de bekerwedstrijden tegen TOGB en Delft, beide 3-1 winst, en een nederlaag tegen DCV (2-1) werd het oefenprogramma afgesloten. Uiteindelijk ging Soccer Boys niet door in het bekerprogramma, daar was winst voor TOGB.
Soccer Boys moet het dit seizoen doen zonder Dave van der Steen die naar VOC ging en altijd garant stond voor een aantal doelpunten. Stefan van den Berg is op wereldreis. Een lichtpunt is het beschikbaar zijn van Reinier van der Houwen die na blessureleed weer beschikbaar is. Elftalbegeleider Gerard van der Kolk is hoopvol voor de toekomst. Zeker ook omdat volgens hem de samenwerking tussen spelers en de nieuwe trainer Mark Weel goed verloopt. Van der Kolk: “Het begin was moeizaam, mede door vakanties. Maar in de oefen- en bekerwedstrijden verliep het allemaal een stuk beter. De groep is fit en gedreven Mark Weel is een trainer die bij deze groep past. Het zegt genoeg dat hij bij een club als Be Fair, waar hij drie jaar gewerkt heeft, zo mag terugkomen. Qua opleiding is er met deze trainer niets mis. Wij zijn als bestuur tot nu toe content over wat hij met de groep doet.”

CVV Berkel
Het bekertoernooi was een lichtpuntje voor de Berkelse zaterdagvoetballers. Omdat Berkel met slechts twee andere ploegen was ingedeeld kon trainer Cor den Daas met zijn team door twee overwinningen op Kamerik (5-2) en Alphia (3-1) naar de volgende wedstrijden in het bekertoernooi. Den Daas zegt zich toch zorgen te maken over het verloop van de aanstaande competitie. Diverse spelers uit de selectie zijn lager in een vriendenelftal gaan spelen. En Frans Krijtenburg heeft na een lange reeks competities ook het prestatieniveau vaarwel gezegd. Den Daas zal het komende seizoen nog wel een beroep kunnen doen op Jan van der Lugt die, hoewel hij weer een trainerscursus gaat volgen, beschikbaar blijft voor de club waar hij na diverse omzwervingen uiteindelijk terugkwam. “Een dramatische oefenperiode”, noemt Cor den Daas de afgelopen weken van voorbereiding. ”Te veel spelers waren afwezig door blessures en vakanties, waardoor een spelwijze-ontwikkeling niet goed tot uitvoer kon worden gebracht. Ik vind ook dat we een te smalle selectie hebben. We moeten in de eerste plaats nu gaan werken aan goed voetbal en proberen niet in de problemen te komen. Daarna zal er aandacht zijn voor een stabiele selectie. Wat de bekerwinst betreft, moet wel gezegd worden dat het twee vierdeklassers waren”, weet de trainer van de zaterdagderdeklasser. Toch ziet Cor den Daas ook lichtpuntjes bij de club waar hij voor het tweede seizoen de hoofdmacht onder zijn hoede heeft. “Er zijn een paar jeugdspelers, zelfs eerstejaars A-junioren, die op de deur kloppen en al meegespeeld hebben. Dat zegt natuurlijk voldoende hoe de groep er uit ziet. Wel toekomst voor Berkel, maar ik denk dat het wel eens moeizaam kan worden. Of misschien kunnen we verrassen?!”

TOGB
“Een prima en gretige groep waarmee we een omslag willen maken in de manier van het voetballen en dat zal nog wel even net als in de oefenperiode met wisselend succes zijn.” De nieuwbakken trainer Peter de Haan van TOGB is heel duidelijk over zijn plannen met zondagtweedeklasser TOGB. En eigenlijk was het afgelopen zondag al te zien dat het voetballen van de bespelers van Het Hoge Land van een heel andere kaliber is dan vorig seizoen. Mede doordat Raynaldo Visser een puike partij liep te voetballen kon de Berkelse formatie tegen Delft de volgende KNVB-bekerronde veilig stellen door een 3-0 overwinning. Dit mede door twee doelpunten van Dane Oost en een treffer van Tim Mourits. En wat betreft de spelers die het moeten gaan doen de komende competitie zegt Peter de Haan, voorheen zes jaar trainer bij het Rotterdamse VOC, er wel uit te zijn. “Maar het zal ook voor een groot gedeelte afhangen van de blessures die we nog hebben. Op Jim Havenaar (scheurtje in de hamstring, red.) hoef ik voorlopig niet te rekenen. En verder ga ik ervan uit dat de groep fit is. Ze mogen zelf afdwingen wie er mag spelen in het eerste. We zijn half juli al begonnen met de training. Je krijgt toch nog te maken met vakanties, maar door vroeg te beginnen heeft iedereen er tot en met vandaag toch zo’n zes weken training op zitten.”
Wat betreft de tegenstanders van de naderende competitie blijft het ook voor Peter de Haan een vraagteken hoe de ploeg het zal doen. “Zes tot zeven ploegen zijn me niet onbekend uit mijn VOC tijd. Ik denk dat een team als SVPDW aan kwaliteit heeft gewonnen en dat die met de top mee zal doen.” De Haan vindt TOGB een mooie club met een prachtige accommodatie. Hij zegt er alles aan te gaan doen om in het begin punten te pakken om vooral onrust binnen de groep te voorkomen. “Ik heb nu zo’n beetje vijfentwintig man in de groep; dat aantal wil ik deze dagen terugbrengen tot twintig spelers. Zij moeten het gaan doen.”