vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Voedselbank Rotterdam dringend op zoek naar vrijwilligers
De gevel van de net geopende supermarkt.

Voedselbank Rotterdam dringend op zoek naar vrijwilligers

Ook in Lansingerland actief

Voedselbank Rotterdam dringend op zoek naar vrijwilligers

Lansingerland – In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De Voedselbanken helpen diegenen die het financieel niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om alle klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken de Voedselbanken samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen zij samen dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Ze doen dat uitsluitend met vrijwilligers.

Marianne Karsemeijer

“Het beeld dat mensen van de Voedselbank hebben is dat het een vrij kleinschalige onderneming is”, zegt Rob Boswinkel, directeur van Voedselbank Rotterdam. “Dit zorgt ervoor dat we moeite hebben met het vinden van vrijwilligers. Ik wil daarom benadrukken dat de VoedselBank een grote logistieke onderneming is. In Rotterdam werken alleen al 600 vrijwilligers, die elk hun eigen taak hebben”.
Elke week wordt er 80.000 kilo voedsel verwerkt en maken ongeveer 2000 mensen gebruik van de Voedselbank. Dit zijn mensen uit Rotterdam en Regio. Ook in Lansingerland is een Voedselbank in de Hervormde Kerk in Bergschenhoek. Ongeveer 80 mensen maken hier gebruik van.

Rob Boswinkel directeur van Voedselbank Rotterdam.

Stijging aantal klanten

Het is duidelijk dat dit vraagt om een goede, strakke organisatie. Daarbij zijn veel mensen nodig, met een veelheid aan capaciteiten, van leidinggevend en administratief personeel tot inpakkers en chauffeurs.
Door de coronacrisis ziet de Voedselbank een behoorlijke dip in het aantal vrijwilligers, terwijl er ook 10% stijging in het aantal klanten wordt gezien. Dit baart wel zorgen omdat de grootste financiële problemen nog moeten komen, waardoor deze stijging alleen maar groter zal worden. Ze zijn dan ook dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, zoals voorraadadministrateurs (inslag en uitslag van goederen), medewerkers technisch onderhoud, chauffeurs (BE), vorkheftruckchauffeurs, bijrijders en loodsmedewerkers. Maar vooral ook leidinggevend en administratief personeel.

Supermarkt

De Voedselbank is afhankelijk van leveranciers, zoals groot winkelbedrijven. Gelukkig loopt dit in Rotterdam goed en is er geen gebrek aan aanbod van voedsel. Dit in tegenstelling tot veel voedselbanken in het noorden van het land. De Voedselbank is te vinden aan de Keileweg in Rotterdam. Sinds twee weken hebben ze ook een supermarkt geopend aan de Mathenesseweg 21b. Hier kunnen mensen zelf hun producten komen uitzoeken. Het is precies zoals een gewone supermarkt, maar dan zonder kassa’s. De twee weken dat ze open zijn zien ze duidelijk een toename in het aantal klanten. De drempel om hier naar toe te gaan is lager voor mensen. Bovendien kunnen ze uitzoeken wat ze nodig hebben en krijgen ze geen producten die ze niet gebruiken. Deze supermarkt wordt ook als trainingscentrum gebruikt, zodat ook elders in het land soortgelijke supermarkten geopend kunnen worden. Natuurlijk zijn ook hier weer vrijwilligers nodig, van winkelpersoneel tot winkelmanagers.

Wil jij je vrijwillig inzetten voor de Voedselbank? Geef het door via solliciteren@voedselbank.nl of kijk op www.voedselbank.nl/vacatures.