dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Vivian: “Pleegouder zijn verrijkt mijn leven”

Vivian: “Pleegouder zijn verrijkt mijn leven”

Voorlichtingsbijeenkomst in gemeentehuis

Vivian: “Pleegouder zijn verrijkt mijn leven”

Lansingerland – Derek en Vivian van den IJssel vangen sinds 2010 kinderen op van ouders die (tijdelijk of deels) niet voor hen kunnen zorgen. Vivian: “We wilden eerst een kind adopteren, maar dat ging echter heel moeizaam, we werden er verdrietig van.” Iemand zei op het juiste moment: “Ik ben pleegouder, is dat ook iets voor jullie?” Voor degenen die meer willen weten over het pleegouderschap wordt woensdag 18 april een informatiebijeenkomst gehouden in het gemeentehuis van Lansingerland.

Derek en Vivian verdiepten zich in wat pleegzorg inhoudt en volgden bij Enver (voorheen Flexus Jeugdplein) ook cursussen voor aspirant-pleegouders. Ook kregen ze een deskundige op bezoek om bijvoorbeeld te kijken of hun huis geschikt was voor kinderen.
“Na een goede voorbereiding maakten we kennis met twee jongens, toen vijf en drie jaar oud”, vervolgt Vivian. “Na de wenperiode ging het zo goed, dat ze 6,5 jaar later nog steeds een weekend in de maand komen logeren.”
Doordat hun alleenstaande moeder een weekend voor zichzelf heeft, kan ze de opvoeding beter aan. Vivian: “Dit is een vrijwillige plaatsing. Gelukkig is iedereen blij met deze regeling. De klik was er meteen.” Daarna stelden Vivian en Derek zich beschikbaar voor langdurige pleegzorg. Bij Enver geldt dat pleegzorg gegeven wordt ‘zo lang als nodig is’ en met ‘zo min mogelijk verplaatsingen van het kind’.

Met z’n allen aan tafel

In 2011 kwamen er weer twee jongens (van vijf en zeven). Zij wonen permanent bij Derek en Vivian. Hun ouders zijn goedwillend, maar verstandelijk beperkt. De kinderen zien hun biologische ouders regelmatig. Na een tijd van flink investeren in het contact met de ouders en met ondersteuning van hun pleegzorgbegeleider van Enver gaat het goed. Vivian: “De meest waardevolle momenten zijn de keren dat we met zijn allen aan de grote tafel zitten en het lachen, gieren, brullen is.” Het meest uitdagende voor Vivian is het goed omgaan met de boze buien van de jongste (weekendpleegzoon met een verstandelijke en een lichamelijke handicap). “Hij heeft niet geleerd om op een normale manier aandacht te vragen.” Hartverwarmend is het dan als hij aankomt en roept: “Vivian, mama, juf!” en het in zijn enthousiasme allemaal door elkaar haalt.

Voorlichtingsavond

Voor mensen die het pleegouderschap overwegen en meer willen weten, organiseert Enver woensdag 18 april een voorlichtingsbijeenkomst over pleegzorg. Tijdens deze avond komen diverse vormen van pleegzorg aan bod. Een ervaren pleegouder en een pleegzorgwerker vertellen waarom kinderen niet bij hun ouders kunnen wonen, wat het pleegouderschap inhoudt en hoe men pleegouder kan worden.
Het bijwonen van een bijeenkomst verplicht tot niets. Iedereen is vanaf 19.15 uur van harte welkom het gemeentehuis van Lansingerland, Tobias Asserlaan 1, Bergschenhoek.
Opgeven voor de voorlichtingsavond is fijn, maar niet noodzakelijk. Dit kan via e-mail werving@enver.nl of telefonisch 085 – 486 70 70.
Het interview is afgenomen door Ingrid Verbakel.
Informatie: www.pleegzorg.nl of www.enver.nl.