woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Heden & Verleden » Vijf jaar Oud Berkel Rodenrijs
De eerste gemeentesecretarie was al vanaf het begin van de 18e eeuw aan het einde van de Kerkstraat vlakbij de N.H. Kerk. In 1871 werd dat pand als belegging gekocht door de ernaast wonende boomkweker J.P. van Aalst. De gemeentesecretarie betrok toen een statig pand met een mooie vlaggenmast eveneens in de Kerkstraat (zie foto). Vanaf de Herenstraat gezien was dat aan de linkerkant. Op de plek van deze huizen ligt nu het pas gerenoveerde plein voor ’t Vierkantje. Beneden was de secretarie daarboven woonde tot 1919 burgemeester Van der Meer de Walcheren met zijn gezin. Later werd de woning bewoond door de veldwachter en zijn gezin.

Vijf jaar Oud Berkel Rodenrijs

In deze aflevering (211) van Heden & Verleden aandacht voor de website en Facebookpagina Oud Berkel en Rodenrijs, die inmiddels 5 jaar in de lucht zijn, met een greep uit de rijke historie van Berkel en Rodenrijs, honderd jaar geleden.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Ed Jensen

Vijf jaar Oud Berkel Rodenrijs

Als terugblik op ‘5 jaar Oud Berkel Rodenrijs’ in 2019 tonen we een vijftal foto’s uit het jaar 1919, dus precies honderd jaar geleden. Nog veel meer beelden en informatie uit de laatste eeuwen staan op de website Oud Berkel Rodenrijs. De Facebookpagina met dezelfde naam geeft meerdere keren per week oude beelden vrij om de herinneringen levend te houden.

Op 1 januari 2007 hield Berkel en Rodenrijs op als zelfstandige gemeente te bestaan. Samen met de andere gemeenten Bergschenhoek en Bleiswijk vormden zij de nieuwe gemeente Lansingerland. De kans bestond dat de herinneringen en de beelden van het “oude” Berkel en Rodenrijs zouden vervagen en dat in de (verre) toekomst alleen nog maar zou worden gesproken over Lansingerland. Om oude beelden en herinneringen te bewaren voor de toekomst zijn inmiddels alweer 5 jaar geleden de website Oud Berkel Rodenrijs en de Facebookpagina Oud Berkel Rodenrijs in het leven geroepen, die inmiddels een verregaande terugblik kunnen bieden op de rijke historie van dit dorp.

Honderd jaar geleden, in 1919, was er al langs de Noordersingel gebouwd en de bebouwing langs de Westersingel volgde in de volgende jaren. De huizen aan de Vogelaarstraat tussen Westersingel en Noordeindseweg werden in dezelfde tijd gebouwd. In Rodenrijs verrezen langs de Zuidersingel arbeiders- en middenstandswoningen. Eind jaren veertig, begin jaren vijftig werden de eerste stukjes Julianastraat, Oranjestraat en Wilhelminastraat ontwikkeld.
In de decennia daarop werd de meeste bebouwing in de oude dorpskern van Berkel gesloopt en door nieuwbouw vervangen.
In 1919 was het inwonertal van Berkel en Rodenrijs circa 3.300, in 2019 is het inwonertal van Berkel en Rodenrijs inmiddels circa 33.000.

Check Also

Raadhuisflitsen (2)

In deze aflevering (248) van Heden & Verleden het tweede deel met fragmenten uit het …

Geef een reactie