woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Verdriet en blijdschap gaan hand in hand bij SamenLoop voor Hoop

Verdriet en blijdschap gaan hand in hand bij SamenLoop voor Hoop

Verdriet en blijdschap gaan hand in hand bij SamenLoop voor Hoop

Lansingerland – Het was voor de eerste keer, maar gezien de vele mooie en positieve reacties waarschijnlijk niet de laatste; de SamenLoop voor Hoop die zowel zaterdag 7 als zondag 8 september het evenemententerrein naast het zwembad vulde met duizenden Lansingerlanders en familieleden. Ze kwamen allemaal voor hetzelfde: samen de emoties beleven die bij kankerpatiënten, ex-patiënten en naasten leven. Het werd een weekend van samen herdenken, steunen en vieren van het leven.

Trees Borkus-Henskens

De loop wordt door vrijwilligers georganiseerd en had ook in Lansingerland een lokaal karakter. De ceremonies tijdens de loop vormen een vast onderdeel en komen dus op elke plek waar de SamenLoop voor Hoop wordt georganiseerd terug.
De SamenLoop voor Hoop ging zaterdagmiddag om twee uur van start met het aansteken van een vlam die het hele weekend zou blijven branden. Hij werd aangestoken door de oudste en jongste gasten van de dag: Theo Baltser (87) en de kleine Fenna Vijverberg (4), waarna de estafette van start ging. In de openingsronde over het terrein liepen als startmoment ook veel gasten en hun naasten mee; om te laten zien dat ze er voor elkaar zijn en dat er hoop is. Op het podium vertelde Shirley over haar strijd tegen kanker. Gerdie Bours nam de bezoekers mee in haar verhaal over haar ziekte en de beklimming van de Kilimanjaro en verteller Hans van Woerkom boeide het publiek met een van zijn verhalen.

Nachtceremonie

Elkaar afwisselend liepen de 36 teams in estafette hun rondjes. Aan de rand van het terrein stonden kramen opgesteld met daarin allerlei artikelen die verkocht werden. Aangeboden (en vaak ook zelf vervaardigd) door teamleden of hun helpers om nog zoveel mogelijk geld te verzamelen voor het goede doel: onderzoek tegen kanker. In een tent konden kinderen allerlei activiteiten doen of zich laten schminken, in een andere tent gingen volwassenen creatief aan de slag en Ton van den Berg was present met enkele ezeltjes. Vanaf het podium klonk muziek en in een aparte VIP/restaurantroom kon het geheel van bovenaf worden bekeken. Om vijf uur wachtte vanaf het podium een grote veiling van kunstwerken, geschonken door Lansingerlandse beeldend kunstenaars en afgeslagen door veilingmeester Marjan Leemkuil; in totaal 32 in soorten en maten.
Toen de avond viel werden honderden kaarsen aangestoken en langs het wandelparcours geplaatst. Met ’s avonds rond de klok van elven een fakkeloptocht waarbij ook de hemel ‘huilde’. De hele nacht ging de estafette door.

Zondag

Zondagochtend verzamelden zich een kleine tweehonderd kinderen voor het podium om van start te gaan met de kinderloop en enkele rondjes met de volwassen lopers mee te wandelen langs de kaarsen en de fakkel die er nog altijd stonden te branden. Ze werden door het publiek met applaus beloond voor hun inzet en ook de kleine Fenna huppelde weer vrolijk mee met haar ouders en broertje; naast de gasten die ook deze ochtend weer present waren.
Langzaam maar zeker kwam ‘s middag het slot van het mooie weekend in zicht. Rond twee uur verzamelden alle lopers en de vele belangstellenden zich na de laatste wandelronde – waar massaal bij werd aangesloten – bij het podium waar het organiserend team van vrijwilligers een luid applaus in ontvangst mocht nemen.

 

 

Cheques

Wachtend op de uitkomst van het eindbedrag verzorgde zangeres Peggy Sandaal een spetterend optreden waar zelfs de moe gelopen deelnemers maar moeilijk bij stil konden blijven staan. Uiteindelijk brachten jonge danseresjes en een dansertje de verlossende bordjes waar het eindbedrag op stond: maar liefst € 127.964,25 waarvan voorzitter Patrick meldde dat daar waarschijnlijk nog wel iets bij kon komen. Een luid applaus steeg op, want het hoge bedrag overtrof de verwachtingen.
Nadat de cheque was uitgereikt aan vertegenwoordiger van KWF Kankerfonds Yvonne Motta om daar onderzoek tegen kanker mee te kunnen realiseren vertelde Patrick dat zij – als pilot binnen de organisatie van SamenLoop voor Hoop – ook enkele lokale bestedingsprojecten mochten uitkiezen voor het overhandigen van een cheque. Gerdie Bours ontving € 5000,- voor het schrijven van een boek over kanker en de gevolgen daarvan. Hospice Lansingerland mocht € 26.000,- in ontvangst nemen en kreeg vervolgens ook de publieksprijs van € 500,- erbij.
Onder begeleiding van de swingende en zingende Peggy Sandaal liep na afloop het terrein langzaam leeg en werden de kramen opgeruimd. Het einde van een prachtweekend!

De fakkelloop in de nacht langs alle kaarsen op het parcours.
De fakkel wordt zaterdagmiddag om twee uur aangestoken; de SamenLoop voor Hoop kon beginnen.

Check Also

VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers

Lansingerland – VluchtelingenWerk Lansingerland helpt vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben om een nieuw leven op …

Geef een reactie