dinsdag 29 september 2020 | week 40
Home » Commentaar » Verdiend

Verdiend

Als iemand een Koninklijke onderscheiding verdiend heeft, is het Jaap Uitenbroek wel. Afgelopen zaterdag speldde loco-burgemeester Simon Fortuyn hem de bijbehorende versierselen op. Wat zal dat een verrassing en een ontroerend moment zijn geweest!
Ik ken Jaap en weet hoe hij in het leven staat. Altijd klaar staan voor een ander. Zijn inzet als vrijwilliger op welk front dan ook verrichtte hij alsof het zijn baan was. Altijd nauwgezet met oog voor de ander. Een bescheiden man. Het deed mij enorm veel plezier te horen, dat zijn belangeloze inzet is beloond met een lintje.
Zo af en toe heb je wel eens je twijfels over de mensen die een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Je vraagt je dan af waarom zij een lintje krijgen. Natuurlijk, ik ken al die mensen niet en ze zullen echt wel hun best hebben gedaan, maar toch…
Een lintje uit naam van de Koning is heel speciaal en zou niet toegekend moeten worden omdat iemand ‘gewoon’ zijn werk heeft gedaan of toevallig een mooie prestatie heeft geleverd. Daarbij komt ook nog dat niet iedereen die in aanmerking komt voor een dergelijke onderscheiding er ook een krijgt. De naaste omgeving of de organisatie waar iemand werkt of vrijwilligerswerk doet, moet de aanvraag indienen. Hoeveel mensen zijn er niet die bescheiden als ze zijn op de achtergrond enorm veel voor een ander betekenen. Het zijn de mensen zonder wie onze maatschappij niet kan en die misschien achter de coulissen de boel draaiende houden. Laten we goed om ons heen kijken of we die mensen toevallig ontdekken en wie weet is er voor hen ook een verdiend lintje.

Annette Docter