zaterdag 16 januari 2021 | week 02
Home » fbpost » Valmir Xhemaili: “Wonen in de metropoolregio met een kern van rust”
Voorlopig droomt Valmir Xhemaili ervan om in Bleiswijk een betaalbare woning voor zichzelf te vinden.

Valmir Xhemaili: “Wonen in de metropoolregio met een kern van rust”

Politici op zomerreces (2)

Valmir Xhemaili: “Wonen in de metropoolregio met een kern van rust”

Lansingerland – Tijdens het zomerreces laten we een aantal politici kort aan het woord, waarbij we terugblikken op de afgelopen maanden, vragen naar hun vakantieplannen en wat het komende jaar belangrijke aandachtspunten zijn.

Freek J. Zijlstra

Valmir is in Kosovo geboren. Hij kwam in 1996, toen hij 7½ jaar was, met zijn ouders, zus en broertje, vlak voor het uitbreken van de oorlog, naar Nederland. Via het AZC en een aantal tijdelijke woonplaatsen kwam het gezin vier jaar later in Bleiswijk terecht. Na een aanvankelijke verblijfsvergunning verkreeg het gezin in 2001 het Nederlanderschap. Na zeven jaar was het veilig genoeg om familie in Kosovo te bezoeken en Valmir probeert sindsdien daar jaarlijks naar toe te gaan. Hij kwam bij de Anne Frank basisschool in groep 6 terecht en ging met havo/vwo-advies naar het Erasmus College in Zoetermeer en voltooide uiteindelijk de havo. Hij heeft na zijn hbo-opleiding een master bestuurskunde gedaan en werkt nu als omgevingsmanager/adviseur bij Rijkswaterstaat. Valmir beschouwt Nederland als het land waar hij wil blijven wonen en mettertijd een gezin wil stichten.

Corona lockdown

Vier maanden lang thuiswerken tijdens de coronacrisis – en dat blijft nog wel even zo – viel Valmir in het begin best zwaar. “Dat doet wat met je motivatie. Je mocht niets, hè, geen drankje doen met vrienden, niet naar de bioscoop, of uit eten gaan.” Hij zit urenlang met ‘vierkante ogen’ achter het beeldscherm en gaat daarom steevast tussen de middag minstens een half uur wandelen in de Bleiswijkse Zoom, het rondje dat wij voor dit korte interview ook samen lopen. “En daarna ging ik aan het einde van de middag weer een rondje rennen, zodat ik ’s avonds weer ‘fris’ achter het scherm kon gaan zitten voor een politieke online-vergadering.” Valmir zit als duo-raadslid voor de PvdA-fractie in de commissies Ruimte en Samenleving en heeft daar pittige, maar leuke klussen aan.
“Eén van mijn beweegredenen dat ik politiek actief wil zijn, is dat ik een levenservaring meeneem die anderen niet hebben. Een andere kijk op zaken. Ik hoop dat mijn bijdrage vervolgens iets toevoegt aan de omgeving en aan minder bedeelden in de samenleving. Ik heb namelijk als voormalige vluchteling een bijzondere binding met inwoners. Het coronavirus dat ons nu in de houdgreep heeft, laat onze kwetsbaarheid zien. We moeten daarom meer genieten van wat het leven ons hier te bieden heeft en voor elkaar klaar staan. Je ziet hoe snel alles kan veranderen!” Over de samenleving die zich steeds meer tegen de maatregelen keert, zegt Valmir: “Een overheidsinstantie kan het bijna nooit goed doen. Vanuit de politiek bezien zijn er veel belangen die gediend moeten worden, en dat leidt soms tot ‘conflicten’, ook op lokaalniveau.”

Rust en actie

Valmir heeft pas in september een maand vrij, wilde dan gaan reizen, maar ziet tegen die tijd wel wat hij echt kan gaan doen. Intussen kijkt hij rond of hij uit huis kan, maar een betaalbare woning in Bleiswijk / Lansingerland zit er voor hem niet direct in. “Bleiswijk ligt tussen de metropool Den Haag-Rotterdam, met een kern van rust. Ik heb in deze omgeving mijn sociale leven. Ik baal er daarom van dat betaalbare huizen, evenals sociale huurwoningen, hier niet of veel te weinig gebouwd worden.”
Aandachtspunten die Valmir met de PvdA-fractie belangrijk vindt, zijn: meer betaalbare sociale woningen bouwen, ruim baan maken voor woningen in Bleizo dichtbij alle kennisinstituten, en tot slot de economische slachtoffers van de coronacrisis (financieel) terzijde staan.