zaterdag 16 januari 2021 | week 02
Home » Algemeen » Vakantiewerk
V.l.n.r. Robin Dennis en Frank tussen de chrysanten.

Vakantiewerk

Vakantiewerk

Lansingerland – Vakantiewerk in soorten en maten; het is weer zomervakantie waarin veel jongeren hun vakantiebaantje hebben gevonden. Met dit jaar opvallend veel jongeren die dat in voorgaande jaren onderbraken met een zonnige vakantie, maar dit jaar thuis blijven en dus wat langer kunnen en willen werken. De Heraut zocht enkele vakantiewerkers op. De eerste stop was bij een chrysantenteler.

Trees Borkus-Henskens

Robin van Gogh (19) reageerde op een advertentie waarin vakantiewerkers werden gevraagd in het glastuinbouwbedrijf van de familie Ammerlaan te komen werken aan de Petuniaweg in Bleiswijk. “Vier jaar geleden had ik al eens in de anthuriums gewerkt, dus chrysanten – zo dacht ik – zal ook wel lukken. “Ik belde en vervolgens had ik een gesprek met Dennis Ammerlaan. Ik kon beginnen en daar was ik blij om, want tot voor kort werkte ik in een winkel die helaas gesloten moest worden.” Inmiddels is hij ruim twee weken aan het werk en het bevalt hem goed tussen de chrysanten. “Ik kan ook na de zomervakantie hier blijven werken op zaterdag en andere vrije dagen. Ik ga dan de beveiligersopleiding volgen, dus dat kan mooi samengaan.”
Robin komt dagelijks om even voor half zeven vanuit Zoetermeer op zijn scooter naar Bleiswijk toe. “Lekker vroeg beginnen. Ik spaar niet speciaal ergens voor, maar ik ben wel blij dat ik dit werk gevonden heb tot ik aan de nieuwe opleiding kan beginnen.”

De eerste baan

Voor Frank Fieret (13) is het zijn eerste vakantiebaantje. Bleiswijk is voor de jonge Zoetermeerder niet nieuw, want hij gaat na de vakantie naar de tweede klas van de Melanchthon Business School. “Ik zag de advertentie in De Heraut staan en belde. De eerste weken hoef ik pas om acht uur te beginnen. Ik kreeg eerst uitleg over het werk en kon toen beginnen met het knoppen van de chrysanten. Elke steel heeft een bovenste knop en die mag eruit, zodat de overige bloemen samen een mooie tak vormen. Als ik wat ouder ben mag ik naar de schuur en kan ik ook wat eerder beginnen. Ik ga dit jaar niet op vakantie, dus ik werk lekker door tot de school weer begint en dan daarna waarschijnlijk ook op de zaterdagen; ik vind het wel gezellig.”

Gemotiveerd

Dennis Ammerlaan heeft binnen het familiebedrijf de taak het gesprek aan te gaan met de nieuwkomers. “Er werken er hier inmiddels tien; allemaal scholieren die hun vakantie nuttig en weer eens op een andere manier willen besteden en daar wat mee verdienen, maar ook een (voor sommige) nieuwe ervaringen mee opdoen. In de gesprekken merk je al gauw of ze gemotiveerd zijn en een positieve instelling hebben.” Lachend: “Die mogen komen! Na een inwerkperiode en een vaste plek binnen het bedrijf komt er steeds meer afwisseling in hun werk en we zijn er natuurlijk dan ook heel blij mee als we ook de zaterdagen een beroep op ze kunnen doen. In de kas met knoppen en oogsten, maar ook in de schuur met hoezen en veilingklaar maken, zodat ze netjes op de kar komen.”
Het bedrijf van Ammerlaan verhuisde in 2000 vanaf de Lelieweg naar de Petuniaweg in Bleiswijk en teelt daar op 5ha jaarrond chrysanten in de volle grond. Een familiebedrijf, want de oom en vader van Dennis gingen erin van start en inmiddels werken ook Dennis (die na zijn HBO opleiding tuinbouw in Delft eerst de nodige ervaring elders opdeed) en enkele zussen van hem mee.