zaterdag 16 januari 2021 | week 02
Home » Algemeen » Vakantiewerk
Na het ijsmaken mooi met krul in de bak.

Vakantiewerk

Vakantiewerk

Lansingerland – Vakantiewerk in soorten en maten; het is weer zomervakantie waarin veel jongeren hun vakantiebaantje hebben gevonden. Met dit jaar opvallend veel jongeren die dat in voorgaande jaren onderbraken met een zonnige vakantie, maar dit jaar thuis blijven en dus wat langer kunnen en willen werken. De Heraut zocht enkele vakantiewerkers op.

Trees Borkus-Henskens

IJsmaker word je niet zomaar; dat weet Eveline als geen ander. Ze begon enkele jaren geleden als vakantie- en zaterdagwerker bij Ciocco Gelato in Het Gouden Hart en hielp toen in de winkel met de verkoop van onder andere bonbons, chocolade, heel veel andere smaakvolle artikelen en ijs. De 20-jarige Berkelse had het er prima naar haar zin en werd een kracht waar de eigenaar op kon rekenen.

Zomer en winter

Eveline woont in Amsterdam waar ze Mondzorgkunde studeert. Daarom kon ze alleen nog in de weekends werken. Tot er geen colleges meer gegeven mochten worden en ze weer tijdelijk bij haar ouders kwam wonen. “Nu kan ik de hele vakantie hier werken. Maar in de winkel sta ik niet zo vaak meer. Het ijsmaken nam een grote vlucht en daarom moesten er ijsmakers bijkomen. Het leek me wel wat en dus sta ik sinds dit jaar zelf ijs te maken. En dat is flink aanpoten; zeker in de vakantie en als het mooi weer is, want ijs moet er altijd zijn.” In de winter acht bakken met verschillende soorten ijs, maar in de zomer zestien; alles zelf gemaakt door een van de inmiddels vijf ijsmakers die Ciocco Gelato rijk is.

IJs maken

“We kunnen negentig verschillende smaken maken,” straalt Eveline duidelijk met veel plezier. “Bij mooi weer beginnen we soms ’s ochtends om acht uur al met ijs maken. Niet alleen voor de eigen winkel hier in Rodenrijs, maar ook voor onze vestiging in Rotterdam en twee verkoopadressen in Den Haag en Alblasserdam die het ijs hier komen ophalen. Daarnaast maken we ijs naar keuze voor diverse restaurants en dat leveren we daar zelf af. Bij mooi weer maken we per dag al snel dertig tot veertig bakken. Met als basis roomijs of sorbetijs waar vervolgens ingrediënten aan worden toegevoegd. We hebben ook een smaak van de maand; deze maand yoghurt/bramenijs met daarin Berkelse bramen. Ook verzinnen we regelmatig een nieuwe smaak. Zoals onlangs donutsijs met echte donuts die we er doorheen pureren.”
Eigenlijk is het ijs maken niet zo moeilijk, weet Eveline inmiddels uit ervaring. “Maar het moeilijkste is het ijs mooi in de bak te krijgen met een krul en het er ook mooi uitscheppen.”
Vakantiewerk waarbij je er veel moet zijn; zeker als de temperatuur oploopt en iedereen zin krijgt in een ijsje. Eveline besluit lachend met: “Het ‘vervelende’ van deze vakantiebaan is eigenlijk dat ik niet zo snel meer zomaar ergens een ijsje eet; want ik weet hoe lekker het kan zijn!”