vrijdag 25 september 2020 | week 39
Home » Nieuws » Vakantie

Vakantie

Vakantie

Lansingerland – De vakantie is bijna afgelopen en dat betekent dat school en werk weer de aandacht gaan vragen. We hebben voor de laatste vrije dagen nog een leuk en educatief uitstapje, vlak in de buurt en gratis een uurtje te bezoeken. Maar je kunt er natuurlijk ook op een later moment nog even naartoe gaan.

Expo A16 Rotterdam

Freek J. Zijlstra

Bergschenhoek – Aan de Eekhoornplaats in het Lage Bergse Bos, vlak naast het tracé waar de snelweg A16 Rotterdam wordt aangelegd, heeft Rijkswaterstaat een expositiecentrum ingericht. Ik ging op vrijdagmorgen met kleinzoon Levi een kijkje nemen, en we bleken de enige bezoekers te zijn.

De Expo A16 Rotterdam belooft een échte bezienswaardigheid te zijn, en dat is het ook. Zo gauw je het gebouw binnenstapt, krijg je een gevoel van bouwactiviteiten over je. De buizenconstructies, trappen, bovenomloop en wandbekleding verwijzen daarnaar. In de ontvangstruimte vind je de eerste schaalmodellen van de tunnel, en als je met de trap naar de omgang van de grote expositieruimte bent gelopen, begint de tentoonstellingsfilm. Onderdelen daarvan worden in hooguit 10 minuten knap geprojecteerd op het tracé dat op de grond is aangebracht. Stukjes geschiedenis van de woongebieden rondom het tracé komen langs en dat mondt onvermijdelijk uit in de noodzakelijk geachte aanleg van de snelweg om die woongebieden te blijven ontsluiten.

Hoogwaardige technieken

Vervolgens staat er voor iedereen een Navicart klaar waarmee je over het traject kunt lopen. Je kunt kiezen uit een viertal onderwerpen van elk 15 minuten (gericht op het bouwplan, de logistiek, effect op de natuur en technische snufjes) waarbij je op elk markant punt via beeld en geluid informatie krijgt. Als je dan nog meer in detail op onderdelen wilt inzoomen, kun je dat in de buitenring bij posters, voorwerpen en filmpjes nog eens op je gemak bekijken. Er wordt mooi in beeld gebracht hoe pijlers van viaducten en vervolgens de liggers erop worden aangebracht. Een knap staaltje bouwkunde! Maar je ziet ook stap voor stap hoe de half verzonken tunnelbuis wordt opgebouwd. Het wordt een energie neutrale tunnel en indrukwekkend is het monitoringsysteem waarmee de 2 km lange tunnel wordt beveiligd om gevaarlijke situaties te voorkomen. Er is aandacht voor het speciale asfalt, waarvan je in een geluidscabine kunt horen wat het verschil van 68 dB is en de 62 dB van tweelaags zoab-fijn. Niet alleen de Navicart, maar vooral ook de simulator waarmee je door de tunnel kunt scheuren maakte grote indruk op Levi. Ga vooral zelf een kijkje nemen, met de fiets, maar parkeerruimte voor auto’s is ook ruim aanwezig. Na afloop zijn zelfs fietsen te lenen, zodat je makkelijk kunt kijken hoe ver men inmiddels met de aanleg is.

Vooraf online aanmelden via het reserveringsformulier is verplicht en je moet akkoord gaan met de huisregels. Je kunt je bezoek tot maximaal twee uur van tevoren plannen. Er zijn op een dag vijf tijdsblokken van een uur, waarin maximaal 16 personen naar binnen kunnen. De Expo is van dinsdag t/m zondag open.
Reserveer via www.a16rotterdam.nl/expo .