maandag 8 maart 2021 | week 10
Home » Algemeen » Unieke koffiekopjes van klei uit het land van Chabot
Iris Veentjer schepte zeven emmers klei uit het Land van Chabot. Foto: Bas Czerwinski.

Unieke koffiekopjes van klei uit het land van Chabot

Unieke koffiekopjes van klei uit het land van Chabot

Bergschenhoek/Rotterdam – Er wordt gegraven in het Land van Chabot. Waar straks de A16 onder de rivier de Rotte duikt, woonde en werkte vroeger de kunstenaar Henk Chabot (1894 – 1949). Nu het gebied open ligt vanwege de aanleg van de A16, is dit hét moment voor de Rotterdamse ontwerper Iris Veentjer, bedenker van Bakkie Trots, om klei op te graven voor de ‘Rottekop’, een uniek koffiekopje van klei uit het Land van Chabot aan de Rotte, speciaal ontworpen voor het Chabot Museum in Rotterdam.

Annette Docter

Henk Chabot wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het expressionisme in Nederland. Zijn thema’s waren mens, dier en polder. Veel van zijn polderlandschappen schilderde hij waar straks de tunnel van de A16 Rotterdam door het recreatieschap Rottemeren gaat.
Hendrik (Henk) Chabot vestigde zich in 1934 samen met zijn echtgenote To in een klein huisje aan de Rotte te Bergschenhoek. Een naastgelegen schuur werd als atelier ingericht. De Hoeksenaren herinneren hem uit die tijd als de man die altijd met een alpinopet op liep, in een blauwe overall en op klompen. In 1949 overleed Henk op 55-jarige leeftijd.

Klei

Zeven grote emmers klei werden opgehaald bij de bouwlocatie van de A16 langs de Rotte. Genoeg om zo’n 1000 koppen van te maken. De klei, afkomstig van de kleilaag op 12 meter onder NAP, is uitgegraven op de plek waar straks de tunnelmond van de Rottemerentunnel komt te liggen. Iris Veentjer en het Chabot Museum zijn er blij mee; de klei lijkt van prima kwaliteit. De komende weken wordt de klei getest in de werkplaats en wordt er gewerkt aan het ontwerp van de Rottekop. Zo is dit kopje niet alleen uniek door het verhaal en de grondstof, maar heeft het ook een heel eigen, unieke vorm. Het is nog een verrassing welke kleur de kopjes worden; die wordt gedicteerd door de samenstelling van de klei. Wat betreft de vorm zal deze eveneens uniek zijn: we kunnen al verklappen dat je de rivier erin kunt terugzien, of is het de horizon?

Chabot bij zijn huis langs de Rotte in Bergschenhoek waar hij woonde van 1934 tot 1949. Foto: Chabot Museum Rotterdam.

Iris Veentjer

Bakkie Trots is een keramieklijn gemaakt van lokale klei. Een uniek project van de Rotterdamse ontwerper Iris Veentjer. Zij maakt keramiek van klei die ze zélf op verschillende plekken uit de grond haalt. Het resultaat is een exclusieve, stoere keramieklijn met kopjes die per locatie verschillend zijn. Samen vertellen deze kopjes een trots verhaal over verbinding. Iedereen heeft wel een speciale plek waarmee hij zich verbonden voelt. Bakkie Trots maakt die verbinding tastbaar.

Henk Chabot (1894 – 1949) Winter (Dooiweer aan de Rotte) 1943/44 olieverf op doek collectie Chabot Museum Rotterdam.

Rottekop

De stoere kopjes passen perfect bij de stijl van de schilderijen van Henk Chabot, die de mensen, dieren en polders rond de Rotte in stevige, expressionistische penseelstreken op het doek zette. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om een eigen Rottekopje te hebben, gemaakt van de klei die diep onder dit landschap verborgen lag, ook al toen Chabot hier rondliep. Nu wordt het geliefde polderland van Chabot door Rotterdamse handen gevormd tot deze stoere, hartverwarmende Rottekop.

In de loop van 2021 is de handgemaakte Rottekop verkrijgbaar in het Chabot Museum, gevestigd aan het Museumpark 11 te Rotterdam. Nu al een Rottekop reserveren? Stuur een email naar mail@chabotmuseum.nl .