woensdag 30 september 2020 | week 40
Home » Advertorial » Uitvaartverzorging al ruim 30 jaar in vertrouwde handen van Teeuw
Lansingerland - De begrafenis van opa Teeuw maakte op de toen nog jonge kleinzoon Theo zo veel indruk, dat het hem niet meer losliet. Eenmaal volwassen besloot hij begrafenisondernemer te worden en in dat vak heeft hij gevonden wat bij hem past; al 35 jaar.

Uitvaartverzorging al ruim 30 jaar in vertrouwde handen van Teeuw

Uitvaartverzorging al ruim 30 jaar in vertrouwde handen van Teeuw

Lansingerland – De begrafenis van opa Teeuw maakte op de toen nog jonge kleinzoon Theo zo veel indruk, dat het hem niet meer losliet. Eenmaal volwassen besloot hij begrafenisondernemer te worden en in dat vak heeft hij gevonden wat bij hem past; al 35 jaar.

Door Trees Borkus-Henskens

“Als begrafenisondernemer is een arm om iemands schouder belangrijk. Dat is wat mij al die jaren dreef, maar van lieverlee veranderden de tijd en de mensen. Van een begrafenis of crematie die paste bij de overledene wordt het nu steeds meer een uitvaart die past bij degene die de taak op zich heeft genomen alles te regelen. Ook de nabestaanden daar omheen hebben er een mening over en er wordt wel eens uit het oog verloren dat er niet altijd wordt gedacht aan de persoon die de overledene was.”

Theo Teeuw; al ruim dertig jaar een bekend gezicht in Lansingerland.

Opa

Opa Teeuw woonde in de Dorpsstraat van Bergschenhoek. De kinderen en kleinkinderen woonden er allemaal omheen. Toen opa zijn einde voelde naderen nam hij persoonlijk afscheid van elk kleinkind afzonderlijk. “Opa was een lieve man en zijn overlijden had grote impact op ons. Ik was toen tien jaar, maar wilde alles weten rond de begrafenis van opa. Hoe hij in de kist werd gelegd, hoe er afscheid werd genomen. Hij kreeg een eerste klas begrafenis met acht man voor de rouwauto en bij elke volgauto twee man. Opa was heel gelovig en daarom hoefde de familie geen verdriet te hebben. De klokken luidden (dat werd van oudsher gedaan om de boze geesten te verdrijven) tot de kist in het graf lag. Vervolgens ging er een zwarte doek overheen.” Het gebeurde allemaal precies zoals opa wilde en wat bij hem paste.

Thuis

Vroeger was het normaal dat de overledene thuis werd opgebaard en vervolgens na een korte dienst samen met familie en bekenden naar de begraafplaats werd gebracht. Na een kort gesproken woord door een geestelijke sloot men samen de begrafenisplechtigheid af en ging men naar het huis van de overledene waar koffie werd geschonken. “Pas vanaf de zestiger jaren zijn er begrafenissen vanuit de kerk. De begrafenisondernemer kende veelal de overledene en gaf advies, maar de uiteindelijke beslissing lag in handen van de nabestaanden. We zitten nu in een tijd dat nabestaanden hun eigen plan trekken en advies niet altijd meer op prijs wordt gesteld. Dat respecteren we uiteraard, maar na een overlijden gebeurt er altijd veel en dan proberen we als uitvaartverzorger toch iets voor de mensen te betekenen. Een passende uitvaart is niet vernieuwend; dat is van alle tijden en met goed overleg kan er erg veel.” Teeuw beschikt inmiddels over een eigen rouwcentrum in zowel Berkel en Rodenrijs als Bleiswijk, maar verzorgt uiteraard ook uitvaarten in de hele regio en op verzoek verder weg.

Crematie

Urnenmuren zijn er al zolang er crematoria zijn. “De eerste crematie was op 1 april 1914 op Driehuis-Westerveld in Santpoort. Illegaal, maar gedoogd. De overledene was Eduard Douwes Dekker. Pas in 1955 werd cremeren wettelijk toegestaan. Cremeren gebeurde tot voor kort zelden bij overleden gelovigen; die werden altijd begraven. Op een algemene begraafplaats of bij de kerk. In Lansingerland worden graven op de algemene begraafplaatsen na tien jaar geruimd om ruimte te houden voor nieuwe graven. In zowel Bergschenhoek als Bleiswijk liggen graven voor twee personen en in Berkel en Rodenrijs voor drie. Die graven blijven twintig jaar intact. De periode van een graf kan in overleg worden verlengd. Vlak voor de samenvoeging van de drie kernen tot Lansingerland lagen er plannen om de algemene begraafplaatsen in zowel Bergschenhoek als Berkel en Rodenrijs te vergroten, maar die plannen werden niet uitgevoerd.”
Terugkijkend op 35 jaar begrafenissen verzorgen beseft Theo Teeuw: “In een koets, een auto, op de motor of op een eigen kar; het kon en kan nog steeds allemaal als dat de wens is. Koffie en een broodje na afloop, kaviaar met champagne; voor iedereen is de meerwaarde van het afscheid nemen anders, maar het mooiste is als we de wens van de overledene kennen en met ons werk die laatste wens kunnen en mogen vervullen.”
Voor meer informatie: kantoor en showroom Hoekeindseweg 61 te Bleiswijk, tel: 010 – 521 60 16, email info@teeuwuitvaartverzorging.nl of www.teeuwuitvaartverzorging.nl .