vrijdag 25 september 2020 | week 39
Home » Lezersschrijven » Tuin van de toekomst

Tuin van de toekomst

Graag wil ik reageren op de huis-aan-huisfolder inzake ‘Tuin van de toekomst, gemeente Lansingerland’.
Om te beginnen, een mooi initiatief van de gemeente Lansingerland in de hoop dat er meer groen en aandacht voor groen in de gemeente komt, zodat natuur, mens en dier er wel bij varen.
Tot een maximum van € 375,- wordt er een ‘groen-subsidie’ verstrekt aan hen die hun omheinde tegeltuin ‘toekomstbestendig’ maken.
Voorbeelden in de folder verwijzen naar regentonnen, beplanten i.p.v. bestraten, geen schutting maar groene erfafscheiding, etc., etc..
Met andere woorden, hen die niet bereid waren om (geld/tijd) te investeren in een groene tuin, hetgeen hun goed recht is, worden nu beloond, dat is een beetje de wereld op zijn kop.
De vraag in deze is, waarom krijgen zij die niet beter weten dat hun tuin ‘groen’ behoort te zijn en dus voldoen aan deze regeltjes/voorbeelden geen tegemoetkoming?
Bij hen die in aanmerking komen voor een subsidie is nog maar de vraag in hoeverre er in de nabije toekomst van de geïnvesteerde subsidie nog sprake is van een ‘tuin van de toekomst, terwijl zij die een ‘tuin uit het verleden’ hebben duidelijk aantonen dat hun ‘tuin uit het verleden’ gewoon een ‘tuin van de toekomst’ is en zal blijven.
Mensen die met plezier en overtuiging een ‘groene’-tuin hebben investeren jaarlijks honderden euro’s, dan zou, gezien de ‘tuin van de toekomst’-actie van de gemeente Lansingerland, een tegemoetkoming in die (gemaakte) kosten verdiend zijn en tegelijkertijd anderen wellicht enthousiasmeren om ook een ‘groene’-tuin te gaan maken. Op die manier beloon je goed gedrag.

NB: deze brief is ook naar de gemeente Lansingerland gestuurd.

R. van Leeuwen
Berkel en Rodenrijs