zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Tribune voetbalvereniging TOGB volledig door brand verwoest
Er ontstond een vuurzee op het complex van TOGB. Foto: TOGB.

Tribune voetbalvereniging TOGB volledig door brand verwoest

Een stukje clubhistorie uit handen gerukt

Tribune voetbalvereniging TOGB volledig door brand verwoest

Berkel en Rodenrijs – De brandweer rukte vrijdagavond 8 januari groot uit naar sportcomplex Het Hoge Land, maar kon niks meer redden van de tribune van TOGB. Rond 22.15 uur was de brand onder controle. De ravage is aanzienlijk. De sportvereniging zegt dat door de brand ook de lichtinstallatie beschadigd raakte en er schade aan het kunstgrasveld is ontstaan. “Bovenal is het ontzettend treurig dat de tribune, gebouwd door TOGB-leden, verloren is gegaan”, zegt een teleurgesteld bestuurslid Wim Saris namens de sportvereniging. Zaterdagmorgen werd een viertal jongeren verhoord; deze 13-jarige jongens weten waarschijnlijk meer over wat er is gebeurd.

Rien Kuyvenhoven

Vrijdagavond rond een negen uur werd het bestuur van de club opgeschrikt door een melding dat de tribune bij het hoofdveld in brand stond. Politie en brandweer waren snel ter plaatse, maar de tribune was niet meer te redden. Hoe groot de schade precies is, zal de komende dagen moeten blijken. Zaterdagmiddag werd door de Forensische Recherche Brandonderzoek onderzoek naar de oorzaak gedaan. De tribune is afgezet met lint. Vanwege veiligheidsredenen mag niemand dicht in de buurt van de tribune komen en zeker gelet op de coronasituatie werd iedereen op afstand gehouden. Maandag is er met de opruiming begonnen.

Triest

De tribune is bij de verhuizing van het oude sportpark – dertien jaar geleden – meeverhuisd met TOGB naar het nieuwe sportpark en door TOGB’ers (lees: veel vrijwilligers) opnieuw opgebouwd op de huidige plek. De tribune werd op zondag 1 september 1968 geopend, het gaf het veertigjarig bestaan van de club destijds glans. Na de opening moesten de leden die graag op de tribune wilden gaan zitten vijfentwintig cent extra betalen voordat ze door het hek mochten om plaats te nemen. Er is dus ook een stuk clubhistorie verloren gegaan. Dat alles maakt het verlies van dit stukje accommodatie extra triest.
Maar in de beste traditie van TOGB richt de club de blik weer op de toekomst. De eerste leden hebben zich al weer aangemeld om te helpen, dat maakt TOGB een echte vereniging die vanaf maandag weer aan de slag is gegaan met het herstel en de wederopbouw.

De forensische opsporingsdienst van de politie deed zaterdagmiddag met behulp van een speurhond onderzoek naar de oorzaak van de brand. Foto: Annette Docter.

Schade

De brand veroorzaakte veel rookontwikkeling boven Berkel en Rodenrijs. Ook de gloed van het vuur was tot in de wijde omtrek te zien. “De exacte omvang van de schade zal eerst duidelijk moeten worden”, zegt TOGB-voetbalvoorzitter Andy Wibier op de site van de club. “We hadden de lichten ’s avonds al even aangezet, maar we mochten niet dichtbij komen om de boel te bekijken. Bij daglicht zal de gehele schade moeten worden opgenomen, maar dat er van de tribune weinig over is, is duidelijk. Hoe het kunstgrasveld en de verlichting er aan toe zijn, is nog niet duidelijk.”

Wat eens de trots was van TOGB. Foto: Rob Veldkamp.

Clubhuis

Het is de tweede maal dat voetbalclub TOGB hard getroffen wordt. Want menig Berkelaar en tevens TOGB’er weet zich nog goed de storm te herinneren die het clubhuis van de vereniging in de nacht van 1 op 2 april 1973 tegen de grond blies. De club kwam ook deze tegenslag te boven.
Secretaris bij TOGB, Wil van Velzen, noemt dit ook een trieste zaak voor de vereniging. Maar heeft ook een pluspunt nu de brand niet aangestoken lijkt te zijn. “Spelen met vuurwerk door wat jonge jongens die zelf nog naar de tennis gerend zijn voor een blusapparaat. Maar het was allemaal niet meer te redden.”
Over hoe of wie wil sportvereniging-voorzitter Wim Saris nu nog niet praten. “Dat helpt ons nu niet zo. We wachten het politieonderzoek maar af. Ik wil daar nu ook niet op in gaan. En er komt heus wel weer een nieuwe tribune. Weet je wat het meest triest is dat is wat het teweeg brengt bij de oudere leden die alles in de loop der jaren hebben opgebouwd. Ook op berichten af gaan heeft nu helemaal geen zin. We zijn nu meer bezig zo snel mogelijk zaken te doen, de restanten opruimen en plannen maken.”

De restanten van de tribune. Foto: Rob Veldkamp.

Bedankt

Wim Saris en Andy Wibier hebben de leden en anderen op de website van TOGB en via Facebook bedankt voor hun reacties en steun. Ze schrijven: “Naar aanleiding van de brand hebben wij van alle kanten hartverwarmende blijken van medeleven ontvangen. Wij voelen ons hierdoor enorm gesteund en willen iedereen hiervoor heel hartelijk danken. (…) De BCT, diverse leden en vrijwilligers hebben al aangegeven klaar te staan om te helpen met het opruimen van de restanten en bij de herbouw van de tribune. We gaan ons daarom door en met al deze steun weer met volle energie op het herbouwen richten.”

Vrijdagavond was al duidelijk dat er niet veel meer over was van de tribune. Foto: Annette Docter.