donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » Heden & Verleden » Thijs van der Vliet tuiniert nog met veel plezier
Matthijs van der Vliet onderhoudt nog steeds de binnentuin van het complex waar hij woont. Foto: John Hofman.

Thijs van der Vliet tuiniert nog met veel plezier

In deze aflevering (257) van Heden & Verleden spraken we met Matthijs van der Vliet, voormalig gemeenteambtenaar van de toenmalige Plantsoenendienst van de Berkel en Rodenrijs.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door John Hofman

Van der Vliet 26 augustus 2020. Foto: John Hofman.

Thijs van der Vliet tuiniert nog met veel plezier

Na een sollicitatiegesprek met toenmalig burgemeester L.M.J. Hendrix, trad Matthijs van der Vliet op 1 mei 1956 in dienst van de gemeente Berkel en Rodenrijs, afdeling Plantsoenendienst. Hij zal nooit vergeten wat de burgemeester toen tegen hem zei: ‘Meneer Van der Vliet, zorg dat je kennis in huis haalt want Berkel gaat groeien’. “Ik heb goed naar hem geluisterd en die kennis inderdaad opgedaan door naar de Avondschool in Rotterdam te gaan, waar ik onder meer een aantal hoveniersdiploma’s en dat van tuintechnicus heb behaald”, aldus Van der Vliet, inmiddels 88 jaar oud.”

Collega’s team Gemeentekwekerij v.l.n.r. Koos Kraaijenbos Joop van Rijn Wim Koppert Rein van der Bulk (allen reeds overleden) en Matthijs van der Vliet zelf.

De burgemeester had gelijk: Berkel en Rodenrijs ging groeien en hoe! Er werden veel woningen gebouwd en dat betekende ook: zoveel mogelijk groen in de woonwijken realiseren. De Dienst Plantsoenen van de gemeente werd zelfs uitgebreid tot twintig medewerkers in vaste dienst”, begint Matthijs zijn verhaal. Hij vond het een mooie periode in zijn leven. “Onze afdeling zorgde voor aanleg en onderhoud van alle plantsoenen. Zo kwamen er veel bloemperken met eenjarige planten die in de gemeentekwekerij werden geteeld, zoals violen en afrikanen. In die tijd werden er ook rozenstruiken geplant. Helaas staan er nu nog maar zelden rozenstruiken in het plantsoen van de gemeente Lansingerland. Oorzaak? Ik denk te duur in onderhoud.” Van der Vliet bezocht regelmatig kwekerijen in Boskoop en Zundert voor een passend assortiment in de plantsoenen.
Het leukste werk voor hem was om een beplantingsplan te maken voor een nieuwe woonwijk. “Ik heb heel wat uren achter de tekentafel gezeten”, zegt hij trots. “Ik stelde de begroting op en zorgde voor de inkopen. Er was toen nog geen sprake van een computer, dus alles stond keurig in de kaartenbak, waar ik alle gegevens kon terugvinden.”
Een van zijn grootste objecten was de Sterrenwijk met haar experimentele woningen. Clusters, met elk een eigen binnenruimte, voorzien van bankjes en speeltoestellen. Ook de Edelsteenwijk was een uitdaging. Daar was veel ruimte voor plantsoenen. Nog een voorbeeld: aan de Swemcoperlaan staan nog steeds enorme zilverpopulieren en Taxonium.

Beoordeling van de schoolplantenwedstrijd Floralia samen met Wim Planken.

Binnentuin

Alle jaren woonde Van der Vliet in Berkel en Rodenrijs, maar na zijn pensionering verhuisde hij met zijn echtgenote naar Bleiswijk. “Ik kreeg de kans om daar een benedenappartement te huren met tuin, zodat ik mijn hobby, het tuinieren, alsnog kon uitoefenen. Het appartementencomplex heeft tevens een binnentuin die ik alle jaren dat we hier nu wonen, onderhoud. Toen de andere bewoners hoorden dat ik in Berkel en Rodenrijs Hoofd Plantsoenendienst was geweest, vroegen ze of ik de binnentuin wilde bijhouden. Dat doe ik nog steeds met plezier.”
Van der Vliet was ook verantwoordelijk voor het planten van de inmiddels 63 jaar oude lindeboom die nu nog steeds op de hoek van de Ds. van Koetsveldstraat / Prins Bernhardlaan staat, naast het wooncomplex met de toepasselijke naam: Rond de Linde. Hier stond ooit het gezondheidscentrum.

Echtpaar Van der Vliet onder een ereboog van tuingereedschap naar Gemeentewerken voor zijn afscheidsfeest. Foto: John Hofman 8 mei 1992.

Boomplantdag

Van der Vliet was in zijn werkzame periode ook bij speciale activiteiten betrokken. Eén daarvan was het organiseren van de jaarlijkse Boomplantdag met schoolkinderen. “We gingen bijvoorbeeld met de hele klas naar de Munnikenweg waar een groot aantal Iepen werd geplant. Deze staan er nog steeds. Er werd vooraf een diapresentatie en voorlichting aan de kinderen gegeven. Die kregen na afloop een appel en een vlaggetje uitgereikt.” Zo’n 50 jaar geleden werd tevens gestart met het kweken van schoolplantjes, in samenwerking met de Koninklijke Maatschappij van Tuinbouw en Plantkunde. Stuwende kracht was toen Nel Muller. Van der Vliet herinnert zich nog de eerste tentoonstelling. Deze werd gehouden in de Tuinbouwschool van meneer De Haas. Later kwamen er ook de scholen uit Bergschenhoek en Bleiswijk bij en kreeg de wedstrijd de naam Floralia. Nog steeds is er ieder jaar een Floralia. Een jury bepaalt wie thuis de mooiste plant heeft gekweekt en welke school er uiteindelijk in de prijzen valt. De tentoonstelling ging in de jaren erna naar Rehoboth en daarna naar de Bloemenveiling in Bleiswijk. Omdat deze is opgeheven, wordt de Floralia tegenwoordig in het gemeentehuis gehouden.

Van der Vliet speelde 2 jaar in de Koninklijke Militaire Kapel.

Oorlogsgravenstichting

Een andere taak was het verzorgen van de Algemene Begraafplaats in Berkel en Rodenrijs. In 1976 werd Van der Vliet benoemd tot Consul van de Oorlogsgravenstichting voor de gemeente Berkel en Rodenrijs. Vanaf dat moment organiseerde hij met 35 schoolkinderen ieder jaar de bloemenhulde tijdens de 4 mei dodenherdenking bij de gedenknaald op Plein 1940-1945 aan de Ds. van Koetsveldstraat. “Ik heb later zelfs van de Oorlogsgravenstichting de gouden Erespeld gekregen. Tevens was er een bijzondere ontmoeting met toenmalig Koningin Beatrix. Ik werd uitgenodigd om met een delegatie van de stichting naar het Paleis op de Dam te komen voor een informeel gesprek. Ik mocht ook even kort met haar spreken. Iets wat je nooit meer vergeet en een geweldig moment in mijn leven was.”
Ook van de gemeente Berkel en Rodenrijs ontving hij op een gegeven moment de penning Ereburger van de Gemeente. Zijn afscheid op 8 mei 1992 bij de gemeente werd één groot feest. Daar hadden zijn collega’s wel voor gezorgd! “Ik ging lopend vanuit ons huis aan de Laan van Rome, samen met mijn vrouw, naar mijn werkplek, de Dienst Gemeentewerken op de locatie waar nu de AH staat. Het was een geweldig afscheid.”
Zijn werk mag dan heel zijn leven zijn hobby zijn geweest, hij had er nog een: muziek. Vele jaren was hij lid van het Gewestelijk Seniorenorkest in Vlaardingen, samen met zijn tweelingbroer Wim die in Waddinxveen woont. “Ik speelde de bariton (tenortuba, red.). Zelfs in militaire dienst, in die tijd diende je twee jaar, heb ik altijd in de Militaire Kapel mogen spelen.”
Ook al is hij nu 88 jaar, Van der Vliet hoopt nog een tijd te mogen genieten van zijn pensionering. “Ik heb goed contact met de andere bewoners hier en zolang ik de dingen die ik nu nog doe, kan blijven doen, ben ik een zeer tevreden mens.”