donderdag 6 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Theo Akse presenteert derde politiethriller in Ben Bos serie

Theo Akse presenteert derde politiethriller in Ben Bos serie

‘De Berlage doden’

Theo Akse presenteert derde politiethriller in Ben Bos serie

Bleiswijk – Het derde boek van Theo Akse is een feit: ‘De Berlage doden’. En ook ditmaal is de Bleiswijker er in geslaagd er een spannende thriller van te maken die zich, evenals de twee eerste delen, afspeelt in Den Haag; de stad die Theo blijft intrigeren en waar hij meer dan voldoende inspiratie uithaalt voor zijn politiethrillers. Met als hoofdpersoon Ben Bos van bureau Jan Hendrikstraat in het centrum van de hofstad.

Trees Borkus-Henskens

Dit is het derde deel uit de Ben Bos serie. Eerder verschenen de politiethrillers ‘Verborgen Stroming’ (2013) en ‘De Zesde Poort’ (2015). Het oude centrum van Den Haag speelt een centrale rol in zijn boeken. Akse schreef vaktechnische publicaties voor de Nederlandse opsporingsdiensten en boeken over witwasbestrijding. Ook was hij voor de Nederlandse politie negen jaar in het Verre Oosten gestationeerd. Sinds 2013 publiceert hij thrillers en schrijft hij korte verhalen voor bundels van het Oostland Literair schrijverscollectief. In 2016 was hij gastspreker tijdens de opening van het jaarlijkse Nederlands Thriller Festival.

Politie

Theo Akse duikt met zijn boeken niet alleen in de wereld van de politie, maar ook kent hij de stad goed. “Voor ik begin met een boek ga ik eerst op onderzoek uit. Snuffelen, speuren, indrukken opdoen. Pas dan begint het schrijven. Berlage intrigeerde me en al snel wist ik dat ik daar iets mee wilde in het volgende boek. In Den Haag staat één kerk van Berlage die op dit moment compleet wordt gerestaureerd en weer in de oorspronkelijke staat terugkomt. Ik ben daar rondgeleid en kon de veel voorkomende symboliek in het gebouw gebruiken in mijn verhaal.” Daarnaast is ook de politie hem niet vreemd. Ooit in uniformdienst begonnen in het Westland koos de Bleiswijker vervolgens voor de recherche. Hij groeide door in financieel recherche onderzoek en werkt nog steeds bij de recherche opsporingsdienst die onderdeel vormt van de landelijke eenheid van de politie.

Inspiratie

Inmiddels wordt al weer gewerkt aan een vierde boek. “Na de verschijning van het eerste boek dacht ik dat een tweede nooit meer zou lukken, maar na het tweede dacht ik hetzelfde over het derde. Ik schud het niet uit mijn mouw en het duurt een hele tijd – gemiddeld 2½ jaar – voor ik alles op papier heb, het door diverse mensen kritisch is nagelezen en er uiteindelijk een eerste druk ligt. In het eerste en tweede boek was al snel bekend wie de misdadiger is; de schrijver kijkt mee over de schouder van de recherche tot de oplossing bekend wordt. In dit derde boek wordt echter pas aan het einde duidelijk wie de moordenaar is; hierin wordt eerst het plot geschreven. Er is bij alledrie de boeken een aantal lezers dat me vertelt wat ze er van vinden. Volgens hen is het laatste boek het beste en dat geeft toch weer voldoende motivatie om de pen ter hand te nemen voor het vierde boek in de serie.”
De inspiratie kwam tijdens de festiviteiten rond de Volvo Ocean Race in Scheveningen waar Theo te gast was op de boot van een vriend. Maar het gebeurt ook wel eens dat hij ergens onderweg een idee krijgt en dan snel potlood en papier moet pakken om het te noteren. Hij vindt het leuk om te schrijven en inmiddels staan zijn boeken ook bij meer dan 170 bibliotheken waar ze gemiddeld rond de 1500 keer per jaar worden uitgeleend. Als e-book zijn ze meer dan 7000 keer verkocht en als boek rond de 1000 keer. “Ik kan er niet van leven en het blijft een hobby.”

Zowel het kersverse derde als de twee eerste boeken van Theo Akse zijn bij de bekende boekensites te bestellen, maar ook bij de boekhandel. Bovendien ligt het boek bij Boekhandel Muilenburg in Bleiswijk.