donderdag 6 augustus 2020 | week 32
Home » Lezersschrijven » Testritten HSL vanaf week 50

Testritten HSL vanaf week 50

Hoe het besluit van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat op de ruim 100 ingediende bezwaarschriften ook uitvalt, zeker is dat er vanaf week 50 (dat is dus volgende week al) op het HSL-tracé testritten zullen worden uitgevoerd met de Intercity Nieuwe Generatie. De testritten, met een snelheid van 200 tot 300 km/u, zullen in de weekendnachten plaatsvinden.
Als één van de bezwaarden was ik aanwezig bij de hoorzitting die op 18 november in het ministerie plaatsvond. De Heraut plaatste vorige week al een verslag van de bijeenkomst van de Stichting Stop Geluidhinder HSL. In dat artikel werd gemeld dat de staatssecretaris uiterlijk 26 december een besluit moet nemen op de ingediende bezwaren. Er stond alleen niet bij dat ProRail tijdens de hoorzitting liet weten hoe dan ook al in week 50 te zullen beginnen met de testritten. Dat kan, legde de aanwezige vertegenwoordiger van het spoorbedrijf uit, ‘omdat er nog ruimte is binnen het maximaal toegestane geluidplafond van 2019’.
Daarmee werd duidelijk dat ProRail niet van zins is met de testritten te wachten tot de al jaren geleden beloofde geluidschermen langs de HSL zijn geplaatst. De aanwezige bezwaarden erkenden allemaal de noodzaak van testritten voor de veiligheid op de HSL. Maar niemand kon begrip opbrengen voor de plannen om met een snelheid van 200 tot 300 km/u gedurende drie jaar in de nachtelijke uren te gaan proefrijden.
Tot nu toe was het ’s nachts in elk geval stil voor de omwonenden van de HSL. Nu zullen zij juist in de nachten in het weekend extra herrie moeten dulden. De vertegenwoordiger van ProRail kon niet vertellen of de overige nachten van de week zouden worden gereserveerd voor het aanbrengen van geluidschermen. Voor alle werkzaamheden geldt dat die niet overdag kunnen plaatsvinden ‘om de dienstregeling van de internationale treinverbinding overdag niet te verstoren’. De nachtrust van omwonenden is kennelijk van minder belang.
Vanaf volgende week kunnen zij gaan ‘genieten’ van de testritten.

Henny Strooij
Berkel en Rodenrijs