vrijdag 22 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Talent uit Lansingerland in de voorstelling ‘De club van lelijke kinderen’

Talent uit Lansingerland in de voorstelling ‘De club van lelijke kinderen’

35-jarig jubileum Jeugdtheater Hofplein

Talent uit Lansingerland in de voorstelling ‘De club van lelijke kinderen’

Lansingerland/Rotterdam – Op 17 en 18 oktober gaat de voorstelling ‘De club van lelijke kinderen’ in première in het Hofpleintheater. Speciaal voor het 35-jarig jubileum van Jeugdtheater Hofplein wordt samen met Lansingerlanders Simon Bonnewits en Sara Szambelan deze fantastische voorstelling gepresenteerd in een nieuw eigentijds jasje.

Trees Borkus-Henskens

De voorstelling gaat over een op hol geslagen generaal die het land wil ontdoen van alle lelijke kinderen. Gebaseerd op het spannende jeugdboek van Koos Meinderts en op de planken gezet voor kinderen vanaf 6 jaar. Een verhaal met een boodschap: Je bent mooi wie je bent. De regie ligt in handen van Leander Breen.
Het verhaal van de voorstelling in het kort: Op een dag geeft generaal Isimo het bevel om alle lelijke kinderen van het land op te pakken. Flaporen? Een grote neus? Weg, van de straat ermee! In een opvanghuis voor lelijke kinderen, dáár horen ze thuis. Met zijn sluwe plan zet generaal Isimo ouders en kinderen op het verkeerde been en hij krijgt zelfs hun medewerking. Als diezelfde ouders beseffen wat er is gebeurd, is het te laat en zijn de kinderen al ver weggestopt. Op twee na. Voor hen begint een groot avontuur.

Simon en Sara

Het is voor Sara (14) uit Bergschenhoek het zevende jaar dat ze actief is bij het Hofpleintheater. “Het wordt mijn eerste echte grote productie en dan meteen in een hoofdrol! Ik speel Ellen Bos, bijgenaamd eitje en de lelijkste van het hele stel.” De Berkelse Simon (15) is al elf jaar lid en dit wordt zijn derde grote productie. Hij vertolkt de rol van Joost (mag het weten), de verteller van het verhaal. Daarnaast speelt hij tevens de rollen van burger, postduif en man 1.
Vooraf moest iedereen die belangstelling had auditie doen. Sara had er zin in en meldde zich vlak voor de auditie. Simon was eigenlijk net klaar met de vorige productie, maar meldde zich toch toen hij zag dat het stuk een toffe regisseur kreeg. Zowel Simon als Sara werden meteen aangenomen. “Vervolgens kregen we het script van het stuk en werd spontaan een rol aangewezen. Daarna kreeg iedereen steeds weer een andere rol; tot de regisseur wist wie welke rol kreeg.” Voor Sara was al snel duidelijk dat de rol van Ellen haar op het lijf geschreven leek. Maar ook Simon was blij met de keuze. “Joost is lekker energiek; het is een rol die je beleeft. Vermoeiend, maar heel leuk om te doen. Je moet er veel in rennen, ook door de zaal en een praatje maken met het publiek. Joost lijkt alles te weten en presenteert dat op een leuke manier.”

Pech

Medio maart, vlak na de rolverdeling, konden de repetities beginnen, maar daar stak het coronavirus helaas een stokje voor. “We moesten thuis blijven en daar drie maanden met Zoom thuis repeteren met zang en dans, de rol eigen maken en contact onderhouden. Wat waren we blij toen we vanaf juni weer in het theater mochten gaan repeteren en elkaar weer zagen om samen iets moois op te bouwen. Het was als een ‘welkom thuis’. We hebben een hele leuke groep en het is weer gezellig. Ditmaal maar één cast van 26 spelers. We zijn ook het enige theater in Rotterdam dat open mocht blijven en daar zijn we heel blij mee.”
Het achterliggende weekend werd het ‘montageweekend’ waarin alle verschillende disciplines tot één geheel werden samengevoegd, waarna vrijdag 16 oktober de generale volgt. “We staan te trappelen om er iets moois van te maken,” aldus Simon die de voorstelling opent. “Het wordt genieten; voor zowel het publiek als de spelers.”
Sara volgt op dit moment het derde leerjaar van de Theaterschool MT01 in Rotterdam. “Ik wil graag door naar het MBO en mijn droom is de Kleinkunst Academie, want acteren is wat ik wil! Ook volg ik dansles bij T-dance in Bergschenhoek.” Simon zit in de examenklas Mavo en staat daarna voor de keuze: Havo Theater, Codarts of de Musical Academie. “Want met name spelen in musicals trekt me het meeste. Ik heb inmiddels al ruim twee jaar zangles bij Het Muziekpand in Rodenrijs.
Inmiddels hebben ze zich ook al weer aangemeld voor de volgende producties van Jeugdtheater Hofplein. Sara start de repetities begin november met de première in februari en Simon in december, waarna de première in het voorjaar volgt.
Jeugdtheater Hofplein biedt op woensdagmiddag ook lessen aan in Lansingerland; cursussen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar in het Wolfert Lyceum, De Zijde in Bergschenhoek. Info: www.jeugdtheaterhofplein.nl .

Speelperiode

Zaterdag 17 oktober om 19.30 uur en zondag 18 oktober om 14.00 uur gaat de voorstelling ‘De club van lelijke kinderen’ in het Hofpleintheater in première. De voorstelling speelt vervolgens t/m zaterdag 7 november. Tijdens de herfstvakantie zijn speciale middagvoorstellingen.
Voor meer informatie, speeldata en -tijden en het reserveren van kaarten: https://jeugdtheaterhofplein.nl/agenda/de-club-van-lelijke-kinderen/