dinsdag 20 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » ’t Ezelsbruggetje bereidt zich voor op de toekomst
’t Ezelsbruggetje is al jaren een unieke locatie voor velen.

’t Ezelsbruggetje bereidt zich voor op de toekomst

’t Ezelsbruggetje bereidt zich voor op de toekomst

Bleiswijk – Steeds meer mensen weten ’t Ezelsbruggetje in het recreatiegebied van Bleiswijk te vinden. Een gezellige ontmoetingsplaats waar je na een wandeling even neerstrijkt om te genieten van de dieren en waar heel veel ouders en grootouders samen met de kinderen een bezoekje brengen. Een eldorado; niet alleen voor de dieren, maar ook voor de kinderen, want ze kunnen er naar hartenlust spelen of een ritje maken op een ezeltje.

Trees Borkus-Henskens

Na tien jaar ezeltjes bij zijn huis gehad te hebben verhuisde Ton van den Berg in de tachtiger jaren naar een stuk grond bij zwembad De Bleiswijkse Kooi. Tot hij begin jaren negentig een nieuwe plek kreeg vlakbij ’t Zeeltje. Na ruim anderhalf jaar van opbouwen – van het recreatieschap kreeg Ton hekken en van de gemeente een bijdrage in de bouw van een schuur – kon op zaterdag 4 juni 1994 ’t Ezelsbruggetje officieel worden geopend door toenmalig wethouder Kees Heugens.

Vrijwilligers

Al die jaren floreert het gratis toegankelijke Ezelsbruggetje, mede dankzij de vele vrijwilligers en sponsoren waar Ton altijd en nog steeds een beroep op kan doen. In de loop der jaren werd een stuk aan de schuur gebouwd, er kwam een kantine en een ruimte om ‘onderdak’ te kunnen staan, op de schuur kwam een nieuw dak en jaarlijks organiseert Ton paaseieren zoeken en op de eerste zondag van de maand juni een ezeltjesdag.
Ton wordt echter een dagje ouder en daarom kijkt hij al om zich heen of hij mensen kan vinden die hij kan inwerken om straks het werk rond zijn als hobby begonnen kinderboerderij te kunnen voortzetten. Inmiddels zijn ook gesprekken met gemeente (in het bestuur van het recreatieschap) en Staatsbosbeheer (beheerder van het recreatieschap) gestart om de toekomst veilig te stellen; wellicht in een stichtingsvorm.

Gebruik

Op dit moment zijn de bezoekers van ’t Ezelsbruggetje niet meer alleen de gezinnen. Wekelijks komen ook senioren uit de woonzorgcentrum er naartoe voor een fijne ochtend of middag. Leerlingen van zowel het vlakbij gelegen Lentiz mbo Oostland als Melanchthon Business School komen drie keer per week naar de dierenweide toe voor praktijkonderwijs.
Diverse mensen – onder wie Kees Heugens – buigen zich over mogelijkheden om bijvoorbeeld mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven er te komen werken. Een unieke locatie voor velen. Maar er moet wel duidelijkheid komen over de weg die bewandeld wordt en in welke vorm. Want ’t Ezelsbruggetje is een unieke plek in een mooie omgeving, toegankelijk voor iedereen en breed inzetbaar.
“We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet en zolang Ton het hier naar zijn zin heeft gaat hij vrolijk verder met de zorg voor mens en dier,” weet Kees Heugens. “En iedereen blijft hier welkom. Dus ook mensen die willen komen helpen of goede ideeën hebben; loop eens binnen bij ’t Ezelsbruggetje en ervaar de bijzondere plek in onze Lansingerlandse gemeenschap.”